buitenland

CIA-directeur: aanwijzingen voor IS-aanslag net voor ‘Parijs’

Door Emile Kossen - 15 februari 2016

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA beschikte een paar dagen voor de aanslagen in Parijs over de informatie dat Islamitische Staat een terreurdaad plande, maar kon niet op tijd achterhalen waar de aanslag zou plaatshebben.

Dat zegt CIA-directeur John Brennan. ‘We wisten in de dagen voor [de aanslagen in Parijs] dat IS iets uit wilde voeren,’ zei Brennan in een interview met 60 Minutes. ‘We wisten dat de lichten rood knipperden in het systeem.’

De verdachte terroristen werden gevolgd door de Amerikaanse inlichtingendienst, maar het lukte ze niet de aanslag te voorkomen. Volgens de CIA-directeur maakten de IS-terroristen gebruik van ‘zeer verfijnde’, versleutelde internetverbindingen, waar wetshandhavers niet bij zouden kunnen. ‘Er zijn fouten gemaakt,’ concludeert Brennan. ‘We moeten in het vervolg harder werken.’

Ongezien

Bij de aanslagen vielen afgelopen november 130 doden op zes verschillende locaties in de Franse hoofdstad. De terroristen kwamen bijna allemaal uit Frankrijk en België, en wisten ongezien naar Syrië af te reizen, waar ze training kregen van andere IS-strijders.

Na de aanslagen werd bekend dat de Franse inlichtingendienst zeker drie van de terroristen op een zwarte lijst had staan. Door een groot tekort aan agenten, werd niet iedereen op die lijst daadwerkelijk gevolgd.

Ook bij de Belgische inlichtingendienst speelden dergelijke problemen. De aanslagen werden grotendeels gepland in Molenbeek, een voorstad van Brussel. Een van de daders, Salah Abdeslam, is nog altijd op vrije voeten.

Amerika doelwit

Brennan noemt het ‘waarschijnlijk’ dat IS ook nu voorbereidingen treft voor het plegen van nieuwe aanslagen, waar inlichtingendiensten geen weet van hebben. ‘Ik denk dat hun pogingen niet te voorkomen zijn. Het succes van die pogingen wel.’

De CIA-directeur zegt te verwachten dat ook Amerika een doelwit is. ‘Ze plaatsen hier tussenpersonen, materiaal, of wat dan ook nodig is om mensen aan te zetten tot het uitvoeren van aanslagen.’ Een maand na de aanslagen in Parijs richtten twee Amerikanen met IS-sympathieën een bloedbad aan in San Bernardino.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.