buitenland

Clinton deelt mokerslag uit aan Bernie Sanders

Door Tom Reijner - 28 februari 2016

Hillary Clinton heeft zaterdag Amerikaanse tijd de voorverkiezing van de Democraten in South Carolina ruim gewonnen. Uit tellingen blijkt dat zij ongeveer drie kwart van de stemmen heeft gekregen.

Slechts een kwart van de stemgerechtigden kozen voor haar rivaal Bernie Sanders, meldde CNN na het sluiten van de stembus.

Super Tuesday

Het is de derde zege van oud-minister van Buitenlandse Zaken tot dusver in de race op weg naar het Amerikaanse presidentschap, en de grootste tot nu toe. In Iowa wist ze maar net te winnen van Sanders, die er vervolgens vandoor ging met de winst in New Hampshire. Vorige week wist Clinton de voorverkiezing in Nevada winnend af te sluiten.

Haar winst in South Carolina heeft zij vooral te danken aan de steun van afro-Amerikanen. Acht jaar geleden verloor Clinton van Barack Obama (de huidige president), omdat hij deze kiezersgroep achter zich wist te krijgen.

Sanders gaf zijn nederlaag snel toe en feliciteerde Clinton met haar overwinning. Maar hij was er als de kippen bij om op komende dinsdag te wijzen, want dan is het namelijk Super Tuesday, waarop de strijd volgens hem pas echt begint.

Dan brengen Democraten en Republikeinen hun stem uit in elf staten, waaronder Texas. Clinton feliciteerde Sanders op haar beurt met ‘een geweldige race’. ‘We strijden voor elke stem in elke staat,’ zei Clinton. ‘We beschouwen niets of niemand als vanzelfsprekend.’

Racisme

In haar speech moedigde ze de Amerikanen aan om racisme te bestrijden. ‘We moeten de realiteit van hardnekkig racisme onder ogen zien. Meer dan een halve eeuw nadat Rosa Parks ging zitten, Martin Luther King marcheerde en John Lewis bloedde, speelt racisme nog steeds een belangrijke rol die bepaalt wie er in Amerika bijhoort en wie niet.’

Ze haalde in de toespraak ook uit naar Donald Trump die de Republikeinse voorverkiezingen domineert met de campagneslogan ‘Make America Great Again’.’Ondanks wat je hoort, hoeven we Amerika niet weer groot en belangrijk te maken. Dat is het land altijd al geweest. Maar we moeten Amerika wel weer tot een geheel maken. In plaats van muren te bouwen, moeten we barrières afbreken.’

Trump won vorig weekend de Republikeinse voorverkiezing in South Carolina – op overtuigende wijze. De vraag is wie Trump, die duidelijk in de ‘winning mood’ verkeert, nog kan stoppen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.