buitenland

Cruz reageert op vermeende fraude in Iowa: ‘Trump is de weg kwijt’

Door Emile Kossen - 04 februari 2016

Vastgoedmagnaat Donald Trump weet het zeker: Ted Cruz won de voorverkiezingen in Iowa door fraude te plegen. Cruz zegt dat Trump niet goed bij zijn hoofd is.

De campagne van Cruz stuurde op de dag van de voorverkiezing een mail naar alle aanhangers met daarin de aankondiging dat concurrent Ben Carson uit de race zou stappen. ‘Vertel dit tegen alle Carson-kiezers, en vraag ze op Cruz te stemmen,’ staat in de mail.

Ongeldig

Carson bleek helemaal niet van plan zijn campagne te stoppen, maar een paar dagen rust te nemen. Volgens de campagne van de oud-neurochirurg kregen ze maandag vanuit meerdere stemlocaties signalen dat mensen dachten dat er niet meer op Carson kon worden gestemd.

Trump, die maandagnacht nog nederig zijn verlies toegaf, haalde op Twitter urenlang uit naar Cruz. De vastgoedmagnaat eist dat de resultaten ongeldig worden verklaard, of dat Cruz uit de uitslag wordt gehaald. ‘Hij speelde vals, hij is een fraudeur!’

Gek

Ted Cruz, senator uit Texas, probeerde de aantijgingen af te doen met een grap. ‘Elke dag word ik wakker en lach ik over het laatste ding waarover Trump heeft getweet, want hij lijkt echt de weg kwijt,’ zei Cruz woensdagavond tijdens een campagne-evenement. ‘We hebben een commander-in-chief nodig, niet een Twitteraar-in-chief.’

De campagne van Cruz heeft ondertussen wel verontschuldigingen aangeboden voor het sturen van de mail. Ze geven toe dat het beter was geweest als ook een vervolgbericht naar buiten was gebracht, waarin werd uitgelegd dat Carson toch niet stopte. Of de acties van Cruz daadwerkelijk reden zijn voor de kiescommissie in Iowa om de resultaten opnieuw te bekijken, is onduidelijk.

De uitslag van de voorverkiezing in Iowa was verrassend, omdat Trump in vrijwel alle peilingen de leiding had. Uiteindelijk won Cruz met vijf punten verschil van Donald Trump. Ben Carson kreeg zo’n 9 procent van de stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.