buitenland

‘Veel daders van aanrandingen Keulen mogelijk nooit gestraft’

Door Lilit Martirosova - 24 februari 2016

De politiechef Jürgen Mathies van Keulen zegt dat de meeste mannen die op oudjaarsdag in Keulen vrouwen aanrandden waarschijnlijk nooit worden gevonden. De camerabeelden van die avond zouden van een te lage kwaliteit zijn om daders te kunnen identificeren.

Dat zegt de politiechef woensdag tegen de BBC. ‘We zien een aantal berovingen op camerabeelden, maar dat is alles. We kunnen alleen afgaan op de getuigenissen van slachtoffers en of ze daders nog kunnen identificeren,’ aldus Mathies.

Eerste veroordeling

Woensdag werd voor het eerst iemand veroordeeld voor de ongeregeldheden tijdens oudejaarsnacht. De 23-jarige Marokkaanse Younis A. kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van honderd euro. De man heeft de telefoon van een vrouw gestolen, toen zij een foto van de Domtoren wilde maken.

Ook droeg hij een kleine hoeveelheid van de drugs amfetaminen bij zich. De man werd niet verdacht van seksuele aanrandingen. Later op woensdag staan nog twee Noord-Afrikaanse verdachten terecht wegens diefstal.

Aangiften

De politie kreeg naar aanleiding van gebeurtenissen in Keulen meer dan vijfhonderd aangiften binnen van onder meer beroving en aanranding.

De Duitse autoriteiten hebben inmiddels 75 verdachten geïdentificeerd, de meeste van hen zijn afkomstig uit Noord-Afrika en illegaal in Duitsland. Slechts één persoon, een 26-jarige Algerijnse asielzoeker, is opgepakt op verdenking van aanranding.

De vorige politiechef van Keulen, Wolfgang Albers, werd ontslagen naar aanleiding van het falen van de autoriteiten op de bewuste Oudejaarsnacht. Hij zou de situatie niet goed hebben ingeschat en ook laconiek hebben gereageerd op de eerste berichten van aanrandingen en berovingen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.