buitenland

Duitse kosten asielzoekers: 50 miljard euro in 2016 en 2017

Door Emile Kossen - 01 februari 2016

Aan de opvang van grote aantallen asielzoekers is Duitsland de komende twee jaar zo’n 50 miljard euro kwijt.

Dat schrijft het Instituut van de Duitse Economie (IW) in een prognose die in handen is van de Rheinische Post. De kosten voor onder meer de opvang, voeding, gezondheidszorg en integratiecursussen zouden in 2016 uitkomen op 22 miljard euro, het jaar erna op 28 miljard.

Nieuwe leningen

De Duitse begroting is niet op zulke kostenposten voorbereid, schrijven de economen van het IW. De minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) heeft in 2016 het voordeel van een begrotingsoverschot van 16 miljard euro, maar dat is eenmalig.

De stroom migranten kan leiden tot ‘een uitholling van de schatkist’, aldus het instituut. Uiterlijk in 2017 zou Schäuble nieuwe leningen moeten afsluiten. Dezelfde situatie geldt voor een reeks deelstaten die met tekorten kampen.

Meer migranten

Bij de berekening gaat het IW er vanuit dat het komende jaar 1,5 miljoen migranten naar Duitsland zullen komen, een flinke stijging van de 1,1 miljoen asielzoekers die in 2015 het land binnenkwamen.

De Duitse regering zegt juist hard bezig te zijn om dat aantal naar beneden te krijgen. Zo kunnen de komende twee jaar asielzoekers die niet persoonlijk worden vervolgd in hun thuisland geen familieleden meer laten overkomen.

Terugkeren

Ook is het de bedoeling, zo zei bondskanselier Angela Merkel zaterdag, dat Syrische vluchtelingen weer terugkeren naar hun thuisland als de oorlog daar is afgelopen. Daarmee reageerde ze op de stortvloed van kritiek op haar beleid in de migratiecrisis.

De migratiestroom naar Europa houdt vooralsnog aan: VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR meldt maandag dat het aantal migranten dat via Turkije naar Griekenland probeert te reizen niet is afgenomen. In januari maakten 58.000 migranten de oversteek, in juli 2015 waren dat er 55.000.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.