buitenland

Duitsland: geld naar Noord-Afrika voor terugnemen migranten

Door Emile Kossen - 04 februari 2016

Om het uitzetten van afgewezen Noord-Afrikaanse asielzoekers te versnellen, gaat de Duitse regering miljoenen euro’s sturen naar Marokko, Algerije en Tunesië. In ruil nemen de landen duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers terug.

Dat staat in een principeakkoord tussen de vier landen, waarover Duitse media schrijven. De landen beloven om asielzoekers die worden afgewezen door Duitsland sneller terug te zullen nemen. In ruil daarvoor investeert Duitsland geld in de arbeidsmarkt en het onderwijs in de Noord-Afrikaanse landen.

Loos dreigement

Het precieze bedrag aan financiële steun is nog onbekend, maar het zou gaan om ‘miljoenen euro’s’. De minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière reist naar verwachting eind februari naar de hoofdsteden van de drie landen om de akkoorden te ondertekenen.

Eerder dreigde vicekanselier Sigmund Gabriel met heel andere maatregelen. ‘Wanneer landen in Afrika weigeren veroordeelde en afgewezen asielzoekers terug te nemen, zullen we deze landen voor de keus stellen: of jullie nemen de verantwoordelijkheid voor jullie burgers, of we korten op jullie ontwikkelingshulp,’ zei Gabriel na de aanrandingen in Keulen.

Snelle toename

Het aantal asielzoekers uit Noord-Afrika dat naar Duitsland reist, is de laatste tijd sterk toegenomen. In december 2015 kwamen er volgens officiële cijfers 26.000 Algerijnen, Marokkanen en Tunesiërs binnen, een grote stijging ten opzichte van de maanden ervoor.

Bovendien vertienvoudigde het aantal nieuwe Marokkaanse asielzoekers in de maand januari. Omdat er geen oorlog woedt in deze landen, is de kans klein dat de asielverzoeken worden gehonoreerd. Veruit de meeste van hen zijn economische migranten.

Uitzetten problematisch

De Duitse regering kondigde vorige week aan Marokko, Algerije en Tunesië op de lijst met veilige landen te zetten. Toch blijkt het erg moeilijk om deze groep asielzoekers uit te zetten, omdat de landen van herkomst de migranten niet zomaar terugnemen. Zeker 6.400 asielzoekers uit de drie landen zijn al afgewezen, maar kunnen niet terugkeren naar hun thuisland.

In Zweden overweegt de regering soortgelijke plannen. Afgelopen week kondigde Zweden aan 80.000 jonge Noord-Afrikanen uit te gaan zetten. De minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman zei woensdag bereid te zijn om ontwikkelingshulp te sturen, bijvoorbeeld voor de bouw van huizen waar kinderen kunnen worden opgevangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.