buitenland

Duitsland geïrriteerd over Oostenrijks asielbeleid: ‘Onaanvaardbaar’

Door Thomas Borst - 22 februari 2016

De Duitse minister Thomas de Mazière van Binnenlandse Zaken heeft kritiek geuit op het Oostenrijkse besluit om dagelijks 3.200 asielzoekers naar Duitsland te sturen. Vanaf vrijdag aanvaardt Oostenrijk maximaal tachtig asielaanvragen per dag en laat het meer dan drieduizend migranten doorreizen.

Dat aantal is veel te hoog, vindt De Maizière. ‘Het werkt niet, als landen denken dat ze het probleem kunnen oplossen door nog meer druk op Duitsland te zetten, door de migranten door te sturen en niet te controleren,’ zei de minister tegen de Duitse zender ARD.

‘Zeggen dat 3.200 mensen mogen doorreizen richting Duitsland, is een negatief signaal. We aanvaarden dat niet en daarom moeten we erover praten,’ kondigde De Maizière aan. Tijdens de ministerraad van de Europese Unie donderdag zal Duitsland Oostenrijk aanspreken op het besluit.

Plafond

Oostenrijk heeft voor dit jaar een asielplafond ingesteld: er worden in 2016 niet meer dan 37.500 migranten opgenomen in het land. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vroeg zich eerder al openlijk af of het instellen van een asielquotom niet in strijd is met de Europese wetgeving.

Het land zei eerder verscherpte grenscontroles en betere registratieprocedures in te voeren zodra de limiet aan asielzoekers is bereikt. De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann wilde de EU wakker schudden met het besluit. ‘In de huidige noodsituatie doet de Unie niet genoeg,’ lichtte Faymann de beslissing toe.

Voorlopig probeert Oostenrijk de aantallen laag te houden door dagelijks duizenden migranten naar Duitsland te sturen. Vorig jaar stuurden de Oostenrijkse autoriteiten dagelijks asielzoekers in touringcars naar de Duitse grens, tot woede van de Duitse politie zag dat chaotische taferelen ontstonden nadat duizenden migranten ongecontroleerd de grens overstaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.