buitenland

Duitsland verwacht 3,6 miljoen migranten in 2020

Door Thomas Borst - 25 februari 2016

De Duitse regering heeft laten berekenen hoeveel asielzoekers het land de komende jaren mag verwelkomen. De overheid verwacht dat er over vier jaar 3,6 miljoen migranten naar Duitsland zijn gekomen. Tot 2020 voorspellen de autoriteiten dat er jaarlijks meer dan een half miljoen asielzoekers bijkomen.

Dat blijkt uit een interne prognose van het ministerie van Economische Zaken, die in handen is van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De komende vier jaar rekent de regering op de komst van 2,5 miljoen migranten. Vorig jaar bood Duitsland opvang aan 1,1 miljoen asielzoekers.

Dat de aantallen lastig te voorspellen zijn, bleek dit jaar wel. Duitsland rekende lange tijd op de komst van 800.000 migranten. Die prognose werd twee maanden voor het einde van het jaar al overschreden.

Het ruimhartige asielbeleid van Angela Merkel heeft ervoor gezorgd dat Duitsland wordt beschouwd als het beloofde land voor asielzoekers. Duitsland heeft een uitstekende reputatie onder migranten, die de goede berichten over het land met elkaar delen via sociale media.

Oostenrijk

Van de 1,1 miljoen asielzoekers die het afgelopen jaar naar Duitsland is gekomen, trokken de meesten vanuit Zuid-Europa via de Balkanlanden en Oostenrijk naar West-Europa. Omdat de buitengrens van Europa volledig poreus was, konden veel asielzoekers zonder papieren in Duitsland komen.

Oostenrijk liet daarbij veel migranten doorreizen naar Duitsland. De Oostenrijkse autoriteiten willen voorkomen dat het land de komende maanden opnieuw wordt overspoeld door asielzoekers en daarom wil het de Balkanroute afsluiten voor migranten.

De Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken zei woensdag dat er op korte termijn nationale oplossingen nodig zijn, zolang de oplossingen van de Europese Unie niet blijken te werken. De route van Griekenland naar Oostenrijk moet worden geblokkeerd en daarvoor ziet Leitner maar een oplossing: versterkte grenzen bij de Balkanlanden.

Tsipras woedend

Er is weinig vertrouwen dat de Grieken de grensbewaking nog in orde krijgen en daarom moet de migrantenstroom in Macedonië worden tegengehouden. Personen met valse documenten moeten worden teruggestuurd en vluchtelingen die bescherming nodig hebben, moeten opvang krijgen, vindt Leitner.

In Wenen kwamen woensdag ministers van verschillende Balkanlanden bijeen om te bespreken hoe zij straks moeten anticiperen op een nieuwe instroom uit Griekenland. Deze conferentie viel niet in goede aarde bij de Griekse premier Alexis Tsipras.

Hij accepteert het niet dat landen hekken plaatsen, terwijl ze geen migranten opnemen. Tsipras dreigt te gaan dwarsliggen bij de politieke besluitvorming van de EU, zolang de afgesproken verdeling van de migranten door de lidstaten niet wordt nageleefd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.