buitenland

Dutch-Americans die geschiedenis schreven: Anderson Cooper

Door Emile Kossen - 17 februari 2016

Portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 13: Anderson Cooper, bekende televisiejournalist.

Anderson Cooper, geboren in New York op 3 juni 1967, is de zoon van Gloria Vanderbilt. Zij is de enige bekende nazaat van de steenrijke Nederlands-Amerikaanse Vanderbilt-familie. Spoorweg-ondernemer Cornelius Vanderbilt (1794-1877) was een van de rijkste personen in de Amerikaanse geschiedenis.

Cooper verloor zijn vader Wyatt toen hij elf was. Twaalf jaar later pleegde zijn oudere broer Carter zelfmoord. De tragische gebeurtenissen zouden een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn keuze om journalist te worden. Het werd een manier om zijn verdriet te werken, zei Cooper in een interview. ‘Zo kwam ik op plekken waar de dood een grote rol speelde. Door met mensen over hun situaties te praten, kon ik ook mijn eigen verlies bespreekbaar maken.’

RoepingCooper grapt vaak dat hij ‘in de baarmoeder al een nieuwsjunkie was’. Toch probeerde hij ook een ander carrièrepad uit: tijdens zijn studie politicologie liep hij twee zomers stage bij de CIA. Hij vond het werk naar eigen zeggen ‘te bureaucratisch’ en koos voor de journalistiek.

Parachutejournalist

Cooper, afgestudeerd aan Yale, vond snel een baan bij de kleine nieuwszender Channel One, maar kon daar niet doorgroeien. Hij besloot naar Azië te reizen om als freelancer nieuwsvideo’s te gaan maken.

Eerst vanuit Vietnam en Birma – en later vanuit brandhaarden als Somalië, Bosnië en Rwanda – maakte Cooper naam voor zichzelf als een van de eerste ‘parachutejournalisten’, door van crisissituatie naar crisissituatie te trekken.

Bekend gezicht

In 1995 wilde het grote ABC News Cooper als correspondent, en vijf jaar later werd hij daar aangesteld als presentator van nieuwsbulletins. In 2001 bood CNN hem een baan aan als anchorman en spoedig werd hij een van de bekendste gezichten van het 24/7-nieuwskanaal. Naast het presenteren van het succesvolle programma Anderson Cooper 360 reist hij nog steeds af naar probleemgebieden.

In 2012 schreef Cooper in een open brief homoseksueel te zijn. Daarmee is hij een van de eerste openlijk homoseksuele Amerikaanse nieuwslezers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.