#American Dreamers

Dutch-Americans die geschiedenis schreven: Bert Blyleven

Door Merlijn van Dierendonck - 17 februari 2016

Een reeks portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 12: Bert Blyleven, honkbalspeler die het schopte tot de Hall of Fame.

Bert Blyleven (1951) werd geboren in Zeist en maakte in de Verenigde Staten naam als werper voor verschillende teams in de nationale honkbalcompetitie, de Major League Baseball.

Op tweejarige leeftijd emigreerde Blyleven naar Canada en op zijn vijfde verhuisde hij met zijn familie naar Garden Grove in het zuiden van Californië.

Carrière

Blyleven werd in 1969, na het voltooien van de middelbare school, uitgekozen door de Minnesota Twins. Hij speelde 21 duels bij het ontwikkelingsteam van de Twins voordat hij op negentienjarige leeftijd in 1970 debuteerde. Zijn beste wapen, de curveball, hielp zijn team aan tien overwinningen en maakte hem de beste nieuwkomer van het jaar op zijn positie.

Blyleven wisselde in zijn carrière diverse keren van teams, ook omdat hij niet bang was om tegen teammanagers in te gaan. Zijn beste jaren kwamen bij de Texas Rangers, waar hij ook zijn eerste World Series won.

In 1985 forceerde hij een terugkeer naar de Minnesota Twins, waar hij het team in 1987 naar een tweede overwinning in de World Series leidde. In 1989 ging Blyleven terug naar naar zijn ‘home state’ Californië om te spelen voor de California Angels.

Hall of Fame

In 1992 beëindigde Blyleven zijn succesvolle honkballoopbaan. Hoewel veel honkbaljournalisten vonden dat Blyleven in de Hall of Fame in Cooperstown thuishoorde, duurde het tot 2011 voordat hij genoeg stemmen kreeg en werd vereeuwigd als honkbaltopper.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.