buitenland

EU: België schendt regels Schengen met grenscontroles

Door Thomas Borst - 27 februari 2016

België voerde deze week controles in bij de grensovergang met Frankrijk en dat is niet in goede aarde gevallen bij de Europese Commissie. De Europese Commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie vindt dat de Belgen de afspraken van Schengen niet respecteert.

Dat schrijft Avramopoulos in een brief aan de Belgische premier Charles Michel en de minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken. Het document is in handen van de krant La Libra Belgique.

Calais

De Belgische regering besloot dinsdag om de grenscontroles door te voeren omdat Frankrijk aankondigde om het migrantenkamp in Calais leeg te halen. De Belgen vrezen dat de asielzoekers vanuit de Franse havenplaats naar België zouden reizen.

De regering denkt dat de Belgische stranden op die manier worden omgebouwd tot een nieuw migrantenkamp, waarin de asielzoekers hopen op een oversteek naar Groot-Brittannië. Het kamp in Calais is in een aantal maanden uitgegroeid tot een ware sloppenwijk, waar naar schatting vierduizend migranten woonden. Het kamp werd in Frankrijk ‘The Jungle‘ genoemd, vanwege de erbarmelijke toestanden.

Om dergelijke taferelen te voorkomen, voerden de Belgische autoriteiten strengere grenscontroles in, maar die zijn in strijd met het verdrag van Schengen, zo oordeelt de Europese Commissie. De controles mogen daarom ook niet langer dan tien dagen duren.

De Belgische regering is van mening dat de situatie in het land de grenscontroles rechtvaardigen. Maandag zal de regering in gesprek gaan met de Europese Commissie over de controles aan de Franse grens.

Franse kritiek

De Belgische grenscontroles hebben ook in Frankrijk de wenkbrauwen doen fronsen. ‘Deze beslissing lijkt ons vreemd en de motieven al evenzeer,’ zei de Franse minister Bernard Caseneuve van Binnenlandse Zaken.

‘Beweren dat die humanitaire operatie voor een toestroom aan migranten zou zorgen aan de Belgische grens, is een loopje nemen met de werkelijkheid,’ sneerde Caseneuve richting de Belgen. Volgens hem leiden de operaties in Calais niet tot een nieuwe instroom – Frankrijk krijgt juist steeds meer asielzoekers binnen uit België, zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.