buitenland

EU-buitenlandchef: risico op ‘hete oorlog’ Turkije vs. Rusland

Door Tom Reijner - 23 februari 2016

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie Federica Mogherini waarschuwt dat de oorlog in Syrië wel eens kan uitgroeien tot iets veel groters. ‘Het risico bestaat op een ¨hete oorlog¨ tussen Rusland en Turkije.’

‘We zien het Syrische conflict altijd als een proxy oorlog tussen regionale machten, maar het risico bestaat dat dit uitgroeit tot iets groters dan dit,’ zegt de Italiaanse dinsdag tijdens een debat in de commissie-Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement.

Lijnrecht

De zeer gespannen situatie kan volgens haar uitdraaien ‘op iets anders waaraan we normaal denken’. ‘Niet noodzakelijkerwijs een oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten, maar mogelijk tussen Turkije en Rusland.’ Mogherini ziet een schone taak weggelegd voor ‘ons, Europeanen’: wij hebben er alle belang bij om deze spanningen in te dammen, zegt ze.

De opmerkingen komen juist op een moment dat Rusland en de Verenigde Staten hebben aangekondigd dat er vanaf zaterdag een staakt-het-vuren zal gelden in Syrië. De strijd tegen terreurbewegingen Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra maakt geen deel uit van deze bepaling.

De Russen en de Turken staan in het conflict in Syrië lijnrecht tegenover elkaar, en de spanningen tussen beide landen zijn de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. Ook de verbale strijd is flink opgevoerd.

Trouw bondgenoot

Moskou is trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, en steunt hem met luchtaanvallen. Daardoor weet het regime weer terreinwinst te boeken.

Ankara is juist fel tegenstander van Assad, en steunt diverse rebellengroeperingen. Dat Turkije tegelijkertijd de Syrische Koerden – ‘een verlengstuk van terreurgroep PKK’ – bestookt, om te voorkomen dat zij verder oprukken, zet kwaad bloed in Rusland.

Het Kremlin noemde deze acties eerder al een ‘provocatie‘. Turkije zegt overigens blij te zijn met het akkoord, maar er weinig vertrouwen in te hebben – vooral het gaat om gesprekken over een politieke transitie in Syrië, schrijft The Jerusalem Post. Assad wil op 13 april parlementsverkiezingen houden in zijn land. Er blijven bovendien zorgen over de Russische bombardementen, zegt vicepremier Numan Kurtumulus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.