buitenland

EU doet Groot-Brittannië morgen nieuw voorstel

Door Servaas van der Laan - 01 februari 2016

De Europese Unie (EU) doet Groot-Brittannië een nieuw voorstel om een zogeheten Brexit te voorkomen. Er zou nu echt schot in de onderhandelingen zitten.

‘Morgen rond 12.00 uur zal ik een nieuw voorstel op tafel leggen voor een regeling voor #VKinEU,’ zei EU-president Donald Tusk maandag op Twitter.

Vooruitgang

Volgens Tusk is er de afgelopen 24 uur ‘goede vooruitgang’ geboekt, maar zijn er nog enkele kwesties die besproken moeten worden. Tusk dineerde zondagavond in Londen met de Britse premier Davud Cameron. Na afloop liet Tusk toen weten dat er nog geen deal is, maar dat de komende 24 uur cruciaal waren.

Tijdens dat diner ging Tusk in ieder geval akkoord met één van de belangrijkste eisen van Cameron: het mechanisme waarmee uitkeringen aan EU-migranten mogen worden geweigerd.

De EU gaat ermee akkoord dat de Britten een ‘noodrem’ mogen hanteren waarmee de uitkeringen aan migranten vier jaar kunnen worden stopgezet.

Meer voorwaarden

Maar de uitkeringenstop was niet de enige voorwaarde van Cameron. De Britten willen onder meer minder regels vanuit Brussel voor bedrijven, garanties dat Groot-Brittannië niet meebetaalt aan reparaties van de eurozone en wil dat verdergaande Europese samenwerking niet voor de Britten geldt.

De komende 12 uur zullen duidelijk maken of de twee partijen tot een akkoord zullen komen.

Een eventueel conceptakkoord moet later deze maand worden besproken tijdens een EU-top. Als het tot een akkoord komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zal Cameron campagne voeren tegen een ‘Brexit’ bij het referendum dat hij het Britse volk heeft beloofd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.