buitenland

EU-grondleggers bespreken toekomst: ‘Europa is de oplossing’

Door Emile Kossen - 09 februari 2016

De zes landen die aan de wieg stonden van het Europese project, doen dinsdag een poging de toekomst van de Europese Unie uit te stippelen. In Rome bespreken de lidstaten hoe politieke integratie kan worden bevorderd.

Tijdens een informeel diner onder de noemer ‘Reflecteren op Europa’ overlegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders met zijn collega’s uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en België. Volgens de website van de Luxemburgse regering wordt er, een jaar voor de zestigjarige verjaardag van het Europese project, gekeken hoe het ‘integratieproces kan worden hervat.’

Strijden voor Europa

Bij aankomst in Rome vertelde de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier tegen de Italiaanse krant Corriere Della Sera dat de grondleggers van de EU ‘zich opnieuw sterk moeten maken voor Europa, dat niet het probleem is, maar de oplossing.’

Rome is juist de plek waar in 1957 de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de EU, werd opgericht. Steinmeier zegt ‘geen twijfel te hebben dat de EU zal blijven bestaan’, maar hij maakt zich wel zorgen dat mensen het voordeel van een gezamenlijke unie niet meer zien. Als voorbeeld noemt hij ‘de jongeren in sommige landen, zij die het meeste kunnen profiteren van een verenigd Europa, zich er juist van afwenden.’

De migratiecrisis wijst hij aan als een van de bedreigingen van de Unie, die zouden kunnen worden opgelost met ‘meer Europa’. ‘Eurosceptici en rechtse populisten hebben geprofiteerd van de huidige crises. Niemand zou met vuur moeten spelen wanneer het gaat om de basis van het Europese idee.’

Onenigheid

Het is de vraag of de zes landen eenzelfde visie hebben van hoe het Europa van de toekomst eruit moet zien. Een Italiaanse diplomaat zei tegen de nieuwssite Politico dat Italië de bijeenkomst organiseert om ‘te kijken of we allemaal op dezelfde golflengte zitten, voor we een jubileum gaan vieren.’

De Italianen, met voorop premier Matteo Renzi, spraken zich de afgelopen maanden uit tegen de machtspositie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel binnen de Unie. In december schreef de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni bovendien voorstander te zijn van een ‘Europa met twee snelheden’, waarin lidstaten kunnen kiezen voor of tegen verdere politieke integratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.