buitenland

‘EU heeft 10 dagen voor migratieaanpak, anders…’

Door Tom Reijner - 25 februari 2016

Binnen tien dagen moet de stroom migranten, die vanuit Turkije naar Europa komen, significant zijn verminderd. Als dat niet gebeurt, zijn de gevolgen groot volgens EU-Commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie)

Volgens de Griek bestaat dan het risico dat ‘het hele systeem ineenstort’. Avramopoulos kwam met zijn opmerkingen na afloop van een overleg tussen de EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor asiel- en migratiezaken.

Tijd is op

Ook de Nederlandse staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) was daarbij. Ook hij lijkt zich bewust van de urgentie, nu het voorjaar voor de deur staat, en de migratiestroom vast en zeker weer in alle hevigheid op gang komt.

Volgens Dijkhoff wordt er hard gewerkt om resultaten te behalen, en ‘beweegt het in de goede richting’. Maar de grote vraag is of de resultaten ‘op tijd komen’. Hij duidde het EU-Turkije-plan nog steeds aan als ‘de voorkeursoptie’, maar erkende ook dat de tijd opraakt.

Turkije

Op 7 maart komen de leiders van de 28 landen van de Europese Unie en van Turkije naar Brussel voor een top om over de gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis te praten.

Met Turkije is al afgesproken, dat in ruil voor veel geld en mogelijk visumvrij voor Turken naar Europa, migranten moeten worden tegengehouden en mensensmokkelaars harder worden aangepakt. De afspraken liggen dus op tafel, maar tot een afname van de migrantenstroom heeft dat nog niet geleid.

‘Vijandige top’

Steeds meer landen gaan nu over op eigengereid beleid, en omzeilen daarmee Brussel. De Visegrad-landen (met onder meer Hongarije en Tsjechië) verzetten zich tegen Angela Merkels migrantenpolitiek en de verplichte verdeling van migranten over de rest van de EU.

Oostenrijk kwam gisteren met diverse Balkanlanden bijeen om de migranteninflux te stoppen, zeer tegen de zin in van Griekenland.

Athene reageerde boos op deze ‘vijandige’ top, en roept de ambassadeur terug uit Wenen. Omdat veel landen nu het heft in eigen handen nemen, is de Schengenzone onder forse druk komen te staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.