buitenland

EU roept Turkije op: laat vluchtelingen uit Aleppo binnen

Door Emile Kossen - 07 februari 2016

Turkije weigert nog altijd om de tienduizenden gevluchte Syriërs die al dagen aan de grens staan, binnen te laten. De Europese Unie voert druk uit op Turkije om de Syriërs direct toegang te verlenen.

Tienduizenden Syriërs zijn uit Aleppo gevlucht na bombardementen op de stad. Bij twee Turkse grensovergangen, Bab al-Salam en Asas, houden zich nu al dagen zo’n 35.000 Syrische vluchtelingen op, omdat de Turken ze niet door willen laten. De komende dagen worden er nog 40.000 tot 50.000 anderen verwacht.

Morele verplichting

EU-buitenlandchef Federica Mogherini noemt het een morele en juridische verplichting voor Turkije om de Syriërs direct binnen te laten, meldt BBC News. Ze wijst op de drie miljard euro die de EU afgelopen week bij elkaar kreeg om Turkije te steunen in de migratiecrisis. ‘Dat zijn juist de middelen waarmee  asielzoekers moeten worden beschermd.’

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders riep de Turken zaterdag al op om de grenzen te openen. ‘Als ik de beelden zie van die wachtende mensen, onderstreept dat de humanitaire plicht om ze binnen te laten.’

‘Geen noodzaak’

Volgens de gouverneur van de provincie Kilis, Suleyman Tapsiz, is er ‘geen noodzaak‘ om de grenzen te openen, omdat de 35.000 Syriërs worden opgevangen en gevoed in noodkampen aan de Syrische kant van de grens. President Recip Tayyip Erdogan zei tegen persbureau Anatolië dat ‘pas als we geen enkele keus meer hebben, we onze broeders moeten binnenlaten.’

Erdogan geeft de schuld van de nieuwe vluchtelingenstroom aan Rusland, dat het regime van Assad met luchtaanvallen bijstaat in de strijd om de stad Aleppo. ‘Nu Aleppo door het regime wordt bestookt, is ook Turkije is gevaar,’ aldus Erdogan.

Terwijl Turkije de grens met Syrië probeert dicht te houden, kunnen asielzoekers die al in Turkije zijn nog altijd makkelijk doorreizen naar Europa. Elke dag komen er zo’n 2.000 migranten vanuit Turkije naar Griekenland. Een steeds groter deel van de migranten komen niet uit Syrië, maar uit andere landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.