buitenland

Europees Parlement uit forse kritiek op relatie EU met Turkije

Door Thomas Borst - 16 februari 2016

Het Europees Parlement heeft ongenadig hard uitgehaald naar de Turkse regering. In het jaarlijkse voortgangsrapport over Turkije worden de hervormingen in het land kritisch beoordeeld. Het parlement neemt afstand van een mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Op het gebied van onafhankelijke rechtspraak, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid gaat het steeds slechter met Turkije, staat in het rapport dat in handen is van de Volkskrant. Vorig jaar werden veertien journalisten gevangen gezet door de Turkse regering. De druk op verslaggevers is fors toegenomen.

Het rapport verschijnt op een moment dat de Europese Unie en Turkije juist toenadering tot elkaar hebben gezocht. Turkije speelt een cruciale rol bij het oplossen van de migratiecrisis. Eind november sloot de EU een akkoord met de Turken: in ruil voor 3 miljard euro beloofden zij de Europese buitengrens te bewaken en meer asielzoekers op te vangen.

Erdogan

Door dat akkoord zijn ook de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap nieuw leven ingeblazen, een teken aan de wand volgens het parlement. In het rapport wordt afstand genomen van een mogelijke toetreding van de Turken tot de Unie. Ook is er forse kritiek op de rol van de Europese Commissie.

Zo verzocht de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Europese Commissie om een kritisch voortgangsrapport over de Turkse regering te verzwijgen tot na de verkiezingen. Erdogans AK-partij boekte een ruime overwinning bij die verkiezingen en dat wekte de indruk bij het parlement dat de EU bereid was om gevoelige zaken onbelicht te laten, zolang Turkije maar meewerkte aan het bezweren van de migratiecrisis.

Asielbeleid

In het rapport wordt wel een positief beeld geschetst van de wijze waarop Turkije met de migratiecrisis omgaat, toch is het volgens het parlement nog steeds niet mogelijk om als vluchteling asiel aan te vragen in het land. Er worden waarschijnlijk juridische maatregelen getroffen voor Syriërs, maar dat geldt niet voor Afghanen en Irakezen.

Omdat het lastig is om asiel aan te vragen in Turkije, beschouwt het parlement het als een onveilig land voor vluchtelingen. Daarmee verschilt het parlement van mening van de Europese Commissie. Laatstgenoemde vindt de mogelijkheid tot asielaanvraag niet cruciaal voor de veiligheid in het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.