#American Dreamers

Fel en venijnig: Clinton wil opkomst Sanders stuiten

Door Emile Kossen - 05 februari 2016

Werden verbale aanvallen tijdens eerdere debatten tussen de Democratische presidentskandidaten nog geschuwd, die tijd lijkt na de verrassende uitslag in Iowa voorbij. Donderdagnacht gingen Hillary Clinton en Bernie Sanders er beiden vol in.

Clinton won weliswaar de voorverkiezing in Iowa, het was met zo’n klein verschil dat Sanders sprak van een ‘virtueel gelijkspel’. Een tegenvaller voor Clinton, die maandenlang een grote voorsprong had in de peilingen.

In het debat donderdagavond – het eerste waarbij maar twee kandidaten op het podium stonden – richtte Clinton al haar pijlen op Sanders, door ongekend fel en soms zelfs openlijk boos uit de hoek te komen.

‘Te min’

Sanders vroeg Clinton waarom ze honderdduizenden dollars krijgt om speeches te geven, en kreeg een scherp antwoord. ‘Die aanval komt neer op het idee dat iedereen die donaties of sprekersgeld aanneemt, feitelijk is omgekocht,’ zei Clinton. ‘En daar ben ik het absoluut niet mee eens, senator. Ik denk dat die aanvallen te min voor je zijn. Genoeg is genoeg.’

Sanders uitte ook kritiek op het pro-Clinton Super PAC, dat deels wordt gefinancierd door grote banken. ‘Zulke sommen met geld ondermijnen de Amerikaanse democratie, omdat het Congres zo alleen de rijken vertegenwoordigt.’ De senator uit Vermont heeft zelf geen Super PAC.

Progressief

Het debat was een nieuwe mogelijkheid voor de twee kandidaten om zich te presenteren als de ‘echte progressieve kandidaat’. Tijdens de voorverkiezingen stemmen alleen leden van de Democratische partij, en loont het voor een kandidaat om uit te wijden over linkse idealen.

Volgens Sanders is zijn concurrent eigenlijk een pragmatische, gematigde politicus, Clinton noemt de ideeën van Sanders radicaal en onhaalbaar. ‘Als ik luister naar de ideeën van senator Sanders vraag ik me af wie er nog over is in de progressieve vleugel van de Democratische partij.’

Komende dinsdag worden de volgende voorverkiezingen gehouden in New Hampshire. In de peilingen staat Sanders ruim voor op Clinton, en de oud-minister van Buitenlandse Zaken lijkt al verder te kijken. In plaats van campagne te voeren in New Hampshire, maakte haar campagne donderdag bekend dat Clinton de komende dagen doorbrengt in Michigan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.