buitenland

Frankrijk begint ontruiming ‘jungle’ Calais

Door Tom Reijner - 29 februari 2016

De Franse politie is maandag met 55 voertuigen naar het provisorische migrantenkamp bij Calais getrokken om een deel ervan te ontruimen. Bij het begin van de operatie is iemand aangehouden.

Dat meldt de nieuwssite France Info. Het kamp wordt de ‘jungle’ genoemd, omdat het feitelijk is verworden tot een soort sloppenwijk, waar mensen slapen in tentjes en krakkemikkige huizen, en waar in de open lucht vuurtjes worden gestookt.

Vertraging

De ontruiming zou een week geleden beginnen, maar liep vertraging op door klachten van migranten en verenigingen tegen het besluit tot ontruiming. De rechter in Lille wees die bezwaren donderdag van de hand.

De politie heeft de bewoners in het zuidelijke deel van de kampementen gezegd te vertrekken, bijvoorbeeld naar de opvang die voor hen in de vorm van een containerkamp is opgezet.

Als ze weigeren te gaan, wordt geweld gebruikt, aldus de politie. Slopers staan klaar voor verwijdering van provisorisch opgetuigde constructies, vaak tentjes of huisjes die van allerlei materiaal zijn gemaakt.

Grote risico’s

Het doel is dus om achthonderd tot duizend mensen te laten verkassen naar een plek waar onder meer verwarmde containers staan, maar de vraag is of zij zich zomaar laten verwijderen. De migranten zitten bij Calais in de hoop de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Een aantal van hen is bereid daartoe grote risico’s te nemen, door bijvoorbeeld de Kanaaltunnel tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië te bestormen, door te wandelen over het spoor, of mee te liften met vrachtwagens.

België, en vooral de inwoners aan de kust, vrezen intussen dat de problemen zich verplaatsen naar hun regio, nu Parijs rechterlijke toestemming heeft om het kamp deels te af te breken. Niet voor niets hebben de Belgische autoriteiten de grenscontroles langs de grens met Frankrijk verscherpt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.