#American Dreamers

Gaat ‘vermomde liberaal’ Trump concurrent Cruz echt aanklagen?

Door Emile Kossen - 16 februari 2016

In aanloop naar de belangrijke voorverkiezingen in South Carolina is de ruzie tussen de Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz flink geëscaleerd. De vastgoedmagnaat zegt dat Cruz leugens verspreid over hem en dreigt nu zelfs met een rechtszaak.

De voorverkiezingen in South Carolina komen – na Iowa en New Hampshire- traditioneel op een moment in de race waarop veel kandidaten hun laatste kans proberen te pakken. Het levert vaak harde aanvallen en lelijke situaties op, wat dit jaar niet anders is.

Vermomde liberaal

Cruz, tweede in de peilingen achter Trump, bracht een reeks televisiespotjes naar buiten waarin Trump wordt afgeschilderd als een vermomde liberaal. De Republikeinse koploper zou eigenlijk pro-abortus zijn, een fan van Hillary Clinton en een tegenstander van strengere wapenwetten.

Ook tijdens het debat afgelopen weekend verweet hij Trump ‘niet conservatief genoeg’ te zijn. ‘Als Trump president wordt, wijst hij liberalen aan in het Hooggerechtshof,’ waarschuwde de senator.

Oneerlijke Canadees

Trump heeft genoeg van de aanvallen: ‘Cruz is de meest oneerlijke man die ik ooit ben tegenkomen in de politiek,’ schrijft hij in een lange Facebookpost waarin hij elk kritiekpunt probeert te pareren. Tijdens een persconferentie maandag kondigde de uitgesproken zakenman bovendien aan om Cruz aan te klagen als hij niet stopt met ‘het verspreiden van leugens.’

De gronden voor een rechtszaak? Volgens Trump mag de Texaanse senator wellicht helemaal niet de volgende president van Amerika worden, omdat Cruz is geboren in Canada. Hij sprak al eerder over de Canadese nationaliteit van Cruz, maar voorspelde toen dat de Democratische partij hem erover zou aanklagen.

Ook dreigde de vastgoedmagnaat andermaal uit de Republikeinse partij te stappen, mocht de partij hem niet beter behandelen. Tijdens het debat werd Trump vaak uitgejoeld door het publiek, volgens de kandidaat kwam dat omdat er alleen maar campagnedonateurs van Bush en Cruz waren uitgenodigd. In de peilingen staat Trump nog altijd ver voor op al zijn concurrenten, inclusief Cruz.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.