#American Dreamers

George W. kraakt Trump: ‘Kies niet kandidaat die woede aanwakkert’

Door Emile Kossen - 16 februari 2016

Oud-president George W. Bush stond maandagnacht weer eens in het middelpunt van de belangstelling. Bij een campagne-evenement brak hij een lans voor zijn broer Jeb, maar kon hij ook publiekelijk zijn frustratie uiten over het succes van vastgoedmagnaat Donald Trump.

Tijdens een speech in South Carolina, de volgende staat waar Republikeinen naar de stembus gaan, noemde hij Trump niet bij naam. Toch wist iedereen in het publiek over wie George W. Bush het had toen hij zei dat ‘de sterkste persoon meestal niet de luidruchtigste persoon in de ruimte is. Dit is een serieuze verkiezing, waarvoor we een serieuze kandidaat nodig hebben.’

Aanwakkeren

‘Ik snap dat Amerikanen boos en gefrustreerd zijn, vervolgde de oud-president. ‘Maar we hebben niet iemand in de Oval Office nodig die woede en frustratie enkel wil aanwakkeren.’

De speech van George W. komt daags na een debat waarin Trump flink uithaalde naar de oud-president. De Republikeinse koploper noemde W. een leugenaar. ‘We maken allemaal fouten, maar dit was een dikke, vette fout. Hij zei dat er massavernietigingswapens waren [in Irak], maar die waren er niet,’ zei Trump.

De vastgoedmagnaat richtte zijn peilen al vaker op de Bush-familie. Jeb noemde hij ‘energieloos’, terwijl ook Jeb’s moeder Barbara Bush niet werd gespaard. Het frustreert de Bush-familie intens: George W. en George H.W. zouden het achter de schermen ongelofelijk noemen dat Republikeinse kiezers iemand als Trump steunen.

Impopulair

De oud-president heeft tot dusver slechts een kleine rol gehad in de campagne van Jeb, die zijn familiebanden zoveel mogelijk probeerde te verbloemen. George W. Bush was zeer impopulair toen hij het Witte Huis verliet, maar een deel van Amerikanen lijkt hem weer meer te gaan waarderen. Dat is zeker het geval in South Carolina, een staat die decennialang vriendelijk is geweest voor de Bush-familie.

Of het noodlijdende campagne van Jeb gaat helpen, moet blijken. In de peilingen in South Carolina staat Bush – die van alle kandidaten veruit het meeste geld aan zijn campagne uitgaf – er niet goed voor. Donald Trump heeft een grote voorsprong op alle concurrenten, Bush moet zelfs senatoren Ted Cruz en Marco Rubio voor zich dulden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.