buitenland

‘Goudmijn aan info’: Denen pakken mobieltjes van asielzoekers af

Door Emile Kossen - 17 februari 2016

In een poging achter de identiteit van asielzoekers zonder papieren te komen, is de politie in Denemarken onlangs gestart met het in beslag nemen van mobiele telefoons. Er is felle kritiek op de maatregel.

Meer dan vijftig minderjarige asielzoekers moesten de afgelopen tijd hun telefoon inleveren, meldt de Deense krant Politiken. ‘Velen komen hierheen zonder papieren: het is gewoonweg onze taak erachter te komen wie ze zijn,’ legt Richard Osterlund la Cour, woordvoerder van de Deense vreemdelingendienst, uit.

Uit Syrië of Ghana?

‘Asielzoekers kunnen wel zeggen dat ze uit Syrië komen, als ze niets hebben om het te bewijzen, kan een mobiele telefoon de beste manier zijn om uit te vinden of ze de waarheid spreken, of eigenlijk allemaal oproepen uit Ghana blijken te hebben, aldus Osterlund la Cour.

In de Deense immigratiewet staat dat de politie smartphones mag innemen, als dat noodzakelijk wordt geacht om de identiteit van een asielzoeker te bevestigen. Het wordt als laatste middel gebruikt, wat veelal het geval is bij minderjarige asielzoekers die zonder begeleiding het land binnen komen.

Kritiek

Deense politici, hulporganisaties en de kinderombudsman staan in de rij om de werkwijze van de politie te bekritiseren.  ‘Door ze van hun telefoon te beroven maak je asielzoekers nog kwetsbaarder. Ze verliezen al het contact met de buitenwereld en worden helemaal alleen gelaten,’ zegt Gitte Jakobsen van Save the Children tegen Politiken.

De Groene Partij klaagt over de lange wachttijd – het duurt tot zes maanden voor asielzoekers hun smartphone terugkrijgen – en zegt te vrezen dat de politie de telefoons niet alleen gebruikt om migranten te identificeren. ‘Het is duidelijk dat interessante informatie op telefoons niet moet worden genegeerd,’ zegt Osterlund La Cour.

Kostbaarheden afpakken

Denemarken voerde, nadat het in 2015 ruim 20.000 asielzoekers opving, een reeks maatregelen door om immigratie af te zwakken. Het meest controversiële plan werd onlangs in werking gesteld: asielzoekers zouden kostbaarheden en geld moeten inleveren. In de eerste twee weken werd nog niets in beslag genomen, meldde de Deense politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.