buitenland

Grenscontroles Zweden oogsten succes: scherpe daling migranten

Door Elif Isitman - 10 februari 2016

Het aantal asielzoekers dat Zweden binnenkomt heeft een enorme daling doorgemaakt. Sinds het land grenscontroles heeft ingevoerd, komen er 90 procent minder asielzoekers binnen.

Dat meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter. Volgens de Zweedse immigratiedienst wordt de scherpe daling direct veroorzaakt door het feit dat het land de grenscontroles heeft aangescherpt, en strenger controleert op legitimatie van migranten. Het invoeren van de grenscontroles blijkt hiermee succes te oogsten.

Asielaanvragen

Zweden gooide begin januari de grens met Denemarken dicht, omdat het land dreigde te bezwijken onder de grote toestroom aan asielzoekers. Vanaf dat moment moest iedereen die Zweden vanuit Denemarken binnenkomt een identiteitsbewijs met foto tonen. Beide landen kregen als resultaat hiervan een stuk minder asielaanvragen te verwerken:

Sinds begin januari komen er ongeveer 700 mensen per week Zweden binnen. In november lag dat aantal nog op 10.000 migranten per week. In december was er al sprake van een daling, naar ongeveer 3.000, maar de scherpste daling kwam in januari.

Winter

De eerdere dalingen worden aan het winterweer toegeschreven. De Zweedse immigratiedienst benadrukt nog wel dat een daling van illegale migranten tijdens de wintermaanden normaal is, en niet alleen in Zweden maar in heel Europa.

In 2015 kwamen er 150.000 asielzoekers naar Zweden – geen land in Europa nam zoveel asielzoekers op per inwoner. De grote aantallen zorgden er uiteindelijk voor dat het gastvrije land maatregelen moest treffen. Zweden wist met de grenscontroles een uitzondering op het vrije verkeer van personen binnen de Schengenzone te bedingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.