buitenland

Grieken uit Schengen? Die dreiging is voorbij, claimt Tsipras

Door Tom Reijner - 20 februari 2016

De dreiging dat Griekenland uit de Schengenzone wordt gezet, is na de EU-top in Brussel van de baan. Dat is althans de conclusie van de Griekse premier Alexis Tsipras.

De grenzen worden onder geen beding gesloten, zei Tsipras zaterdag voor het parlement in Athene, volgens de Griekse krant Ekathimerini.

Het sluiten van de grenzen, bijvoorbeeld tussen zijn land en Macedonië is ook in de toekomst niet aan de orde. We hebben de ‘populistische, xenofobische en racistische krachten in Europa’ het hoofd geboden, zegt hij, iets dat de Grieken volgens hem blijven doen.

‘We kunnen niet accepteren dat deze bureaucraten, die elke verantwoordelijkheid uit de weg gaan, ons vertellen wat we moeten doen,’ fulmineert hij verder. ‘We hebben onze uiterste best gedaan, en er is niemand die dit kan ontkennen.’

Blokkade

Gisteren dreigde hij nog roet in het eten te gooien van de onderhandelingen over het Britse lidmaatschap van de Unie. Als de EU besluit de Macedonische grens met Griekenland te sluiten, dan zal Griekenland een eventueel akkoord met Groot-Brittannië blokkeren.

Nu er daadwerkelijk een deal op tafel ligt, heeft het er dus, als we de woorden van Tsipras moeten geloven, alle schijn van dat ‘Brussel’ hem tegemoet is gekomen.

De EU-leiders vinden dat de Grieken in gebreke blijven bij hun aanpak van de migratiestroom naar andere EU-landen verder noordwaarts. Griekenland moet de buitengrenzen beter bewaken, klonk het. Zo niet, volgen er maatregelen. Een uiterste consequentie is dat de Zuid-Europeanen uit het Schengengebied –waarbinnen het vrije verkeer van goederen en personen is geregeld –  worden gezet

Overtocht

Intussen blijven vanuit de bootjes komen. De laatste dagen is er weer een flinke stijging te zien in het aantal migranten die op de Griekse eilanden aan wal komen. In de oostelijke Egeïsche Zee kwamen van dinsdag tot en met vrijdag vanuit Turkije ruim 11.000 migranten aan.

Donderdag en vrijdag bereikten volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR respectievelijk 4.600 en 4.800 personen de Griekse eilanden. Dat is meer dan twee keer zoveel als het gemiddelde met dagelijks 1.740 aankomsten sinds begin van het jaar. Met de nieuwe instroom is het totaal aantal vluchtelingen in februari gestegen tot 27.555 mensen. Ter vergelijking: in februari vorig jaar waagden ‘slechts’ 2783 mensen zich aan de overtocht.

De EU wil begin maart een speciale top met Turkije houden over de nog altijd onopgeloste migratieproblematiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.