buitenland

Griekenland: 20.000 migranten gestrand door dichte Balkan

Door Thomas Borst - 26 februari 2016

De Griekse regering heeft gezegd dat 20.000 asielzoekers zijn gestrand in hun land, omdat Macedonië de grens gesloten houdt voor migranten. Er worden zeer weinig asielzoekers toegelaten tot de Balkan, waardoor een aantal migranten op de Griekse wegen rondzwerft. Griekenland zegt ze te willen opvangen.

‘Binnen tien dagen staat er een nieuw opvangkamp in de buurt van de Macedonische grens met fatsoenlijke omstandigheden voor de migranten. We willen ervoor zorgen dat deze mensen en kinderen op de snelwegen terecht komen,’ zei de Griekse minister Panos Kammenos van Defensie.

Dat er duizenden migranten worden tegengehouden voor de grens van Macedonië, toont aan dat de Europese buitengrens nog altijd onvoldoende wordt beschermd. Omdat de maatregelen van de Europese Unie niet blijken te werken tegen een nieuwe instroom, verkiezen Oostenrijk en een aantal Balkanlanden een nationale aanpak boven een Europese oplossing.

Sluiting

Woensdag kwamen ministers van de Balkanlanden bijeen in Wenen om de bespreken hoe zij de grenzen het best kunnen bewaken. Oostenrijk gaf daarmee een duidelijk signaal af richting de Duitse bondskanselier Angela Merkel: de instroom van migranten moet snel omlaag. Het plan om de Balkanroute volledig af te sluiten, is daarbij ook besproken.

Hongarije en Macedonië plaatsten al eerder een grenshek en Slovenië maakte woensdag bekend het leger in te zetten bij de controle van asielzoekers. De Oostenrijkse autoriteiten vinden de strengere grensbewaking hard nodig om de oorlogsvluchtelingen van de migranten te scheiden. Asielzoekers zonder geldige documenten moeten worden teruggestuurd.

Woede

Oostenrijk sprak met vertegenwoordigers van Balkanlanden die EU-lidstaat zijn, maar ook met landen die geen lid zijn. Macedonië (geen EU-lidstaat een ook geen onderdeel van Schengen) speelt een cruciale rol volgens Oostenrijk en moet op slot. Giekenland heeft woedend gereageerd op de Oostenrijkse conferentie met de Balkanlanden – de Grieken haalden donderdag hun ambassadeur terug uit Oostenrijk.

De Grieken zijn van mening dat Europa hen in de steek laat bij de opvang van migranten. Zij wijzen daarbij op het verdeelplan van de EU dat maar niet van de grond komt. Nu de migranten over de Griekse snelwegen zwerven, zal de woede over het ontbreken van een oplossing alleen maar toenemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.