buitenland

Griekenland dreigt met veto in Brexit-onderhandelingen

Door Elif Isitman - 19 februari 2016

Griekenland dreigt roet in het eten te gooien bij de onderhandelingen over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Als de EU besluit de Macedonische grens met Griekenland te sluiten, dan zal Griekenland een eventueel akkoord over Groot-Brittannië blokkeren.

Daarmee heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gedreigd, meldt SkyNews. Europese regeringsleiders zijn bijeen in Brussel om een Brexit – een Brits vertrek uit de EU – af te wenden.

Blokkeren

De Grieken zetten deze onderhandelingen nu in om te voorkomen dat de grens met Macedonië wordt afgesloten, en migranten die zich in Griekenland bevinden daardoor niet kunnen doorreizen. De Balkanroute, die door veel migranten gebruikt wordt om door te reizen naar West-Europa, zou hiermee gedeeltelijk worden geblokkeerd.

De EU heeft al meerdere malen gedreigd dat als Griekenland er niet in slaagt om de buitengrenzen beter te bewaken, de Grieks-Macedonische grens wordt afgesloten. Macedonië is overigens geen lid van de EU.

Optimisme

Het overleg tussen de regeringsleiders is op vrijdag om 3 uur ’s middags hervat. Naar verwachting zal het lang duren voordat het tot een akkoord komt. Donderdag gingen de onderhandelingen ook tot diep in de nacht door.

Onder meer premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zich lichtelijk optimistisch uitgesproken over de onderhandelingen. Het zal even duren, maar uiteindelijk komt er een akkoord op tafel, aldus aanwezigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.