buitenland

‘Het drama is voorbij’: Britse EU-deal is een feit

Door Elif Isitman - 19 februari 2016

Groot-Brittannië en de andere 27 lidstaten van de Europese Unie zijn het tijdens een top met EU-regeringsleiders eens geworden over aangepaste voorwaarden van het lidmaatschap van het land. Met het akkoord moet een Brexit – een vertrek van de Britten uit de EU – worden voorkomen.

Het was de Litouwse president Dalia Grybauskaite die het verlossende woord vrijdag via Twitter naar buiten bracht. ‘Het drama is voorbij’, schreef Grybauskaite vanuit Brussel.

Campagne

Dit betekent dat de Britse premier David Cameron in zijn land campagne gaat voeren vóór een lidmaatschap van de EU. De Britten gaan waarschijnlijk in juni al naar de stembus voor een referendum over een eventuele Brexit. Eerder dreigde Cameron dat hij er alleen voor campagne zou voeren, als zijn eisen ingewilligd werden.

Cameron wilde onder meer de toegang van burgers van andere EU-lidstaten tot het Britse sociale zekerheidssysteem beperken. Dat wordt nu toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar burgers in andere EU-landen mag aan banden worden gelegd.

Grieken

Donderdag en vrijdag werden tal van gezamenlijke onderhandelingen en een-op-een-gesprekken  gevoerd. Eerder op vrijdag heerste er al voorzichtig optimisme onder EU-regeringsleiders. Er moest nog veel gebeuren, maar een uiteindelijk akkoord zou er wel komen.

Even dreigden de Grieken roet in het eten te gooien door een veto-stem in te zetten als chantagemiddel. De Griekse premier Alexis Tsipras wilde deze onderhandelingen zo in te zetten om zijn zin door te drijven bij de Europese aanpak van de migratiecrisis. Dat gebeurde niet: de regeringsleiders stemden unaniem voor het akkoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.