buitenland

Hoe staat het met de wapenstilstand in Syrië?

Door Elif Isitman - 29 februari 2016

De zaterdag ingestelde wapenstilstand in Syrië lijkt vooralsnog grotendeels te worden nageleefd. Het aantal burgerdoden is de afgelopen dagen drastisch afgenomen.

Zondag vielen in totaal 20 doden, zowel burgers als strijders, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag. Daarvoor zou het gemiddelde aantal doden per dag op 180 hebben gestaan.

Optimistisch

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon is optimistisch over de wapenstilstand: volgens hem houdt het grotendeels stand, met uitzondering van ‘enkele incidenten die hopelijk snel de kop in worden gedrukt’.

Deze berichten zijn echter in strijd met verklaringen uit andere hoeken. Frankrijk meldde bijvoorbeeld eerder nog dat er zondag aanvallen werden uitgevoerd op de gematigde oppositie. Dit zou een schending van de wapenstilstand betekenen. Maandag ontmoeten verschillende partijen elkaar in Genève om de voortgang van het staakt-het-vuren te bespreken en om eventuele schendingen te rapporteren.

Ook het collectief van de gematigde Syrische oppositiegroepen (HNC) is pessimistisch over de wapenstilstand: deze zou ‘op instorten’ staan, aldus Asaad Al-Zoubi, HNC-afgezant bij de vredesgesprekken.

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad, de gezworen vijand van de HNC, zou volgens hem de afgelopen dagen opnieuw aanvallen hebben uitgevoerd op de rebellen. Ook Rusland zou opnieuw luchtaanvallen hebben uitgevoerd op stellingen van oppositiegroepen.

‘Het is geen schending van de wapenstilstand, maar een complete nietigverklaring,’ zegt Al-Zoubi. ‘De internationale gemeenschap is bij al haar experimenten gefaald, en moet praktische stappen ondernemen in Syrië’. Wat hij daar precies mee bedoelt, is onduidelijk. Het Syrische regeringsleger, dat door Rusland wordt gesteund, zegt het staakt-het-vuren na te leven.

Hulptroepen

Amerika en Rusland kondigden de wapenstilstand vorige week aan. De bedoeling ervan is dat de vredesgesprekken over Syrië kunnen worden hervat, en er hulptroepen naar omsingelde burgergemeenschappen kunnen worden gestuurd. Onder meer de VN zegt in de komende vijf dagen ruim 150.000 burgers van hulp te willen voorzien. De hervatting van de vredesgesprekken staat gepland voor 7 maart.

Bij de wapenstilstand wordt een uitzondering gemaakt voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en het Al-Nusra Front. Deze groepen mogen op allerlei manieren nog worden aangevallen. Het Syrische regeringsleger meldt maandag een overwinning te hebben geboekt op IS vlakbij Aleppo. Het Syrische leger zou een weg hebben heroverd die naar de stad leidt, waarmee een bevoorradingsroute voor IS kan worden afgesneden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.