buitenland

Irak vreest opleving sektarisch geweld na IS-aanslagen

Door Elif Isitman - 29 februari 2016

Bij een zelfmoordaanslag in Irak ten noordoosten van Bagdad zijn minstens veertig mensen om het leven gekomen. Het is de tweede grote aanslag in Irak in twee dagen.

Een dader blies zichzelf maandag op tijdens een begrafenis in de stad Mugdadiya, meldt persbureau Reuters. De ceremonie was ter ere van een gesneuvelde sjiitische strijder.

Dubbel

Onder de doden zijn zes lokale commandanten van de Hashid Shaabi, een overkoepelende groep van sjiitische milities, volgens veiligheidsfunctionarissen in de provincie Diyala. Daarnaast raakten zeker 58 mensen gewond. De aanslag werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Een dag eerder, op zondag, pleegde IS een dubbele zelfmoordaanslag in Bagdad. Hierbij bliezen twee terroristen zichzelf op bij een markt in de sjiitische wijk Sadr City. Bij de dubbele aanslag kwamen 78 mensen om. De aanslag kwam na een gepoogd offensief van IS bij Abu Ghraib, aan de randen van Bagdad. Iraakse antiterreureenheden wisten het offensief echter terug te dringen.

Soennieten

De terroristen van het soennitische IS hadden het bij beide aanslagen vermoedelijk specifiek op sjiieten voorzien. Veiligheidsdiensten vrezen dan ook dat de aanslagen het sektarisch geweld in de oostelijke provincie van Irak zullen doen oplaaien.

Iraakse regeringsfunctionarissen verklaarden vorig jaar IS uit de provincie Diyala te hebben verjaagd. Hoewel IS niet langer gebieden in Diyala in handen heeft, is de terreurgroep er nog wel actief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.