buitenland

IS claimt aanslagen Damascus en Homs met honderd doden

Door Thomas Borst - 22 februari 2016

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) claimt dat het achter de aanslagen in de Syrische steden Damascus en Homs zit. Bij de bombardementen kwamen zondag meer dan honderd mensen om het leven. Diezelfde dag bereikten Rusland en de Verenigde Staten ‘een voorlopig akkoord’ over een wapenstilstand in Syrië.

In de Syrische hoofdstad Damascus lieten twee terroristen van IS een autobom ontploffen waarna zij zichzelf opbliezen. De aanslagen hadden plaats in een stadsdeel waar veel aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad wonen. IS bombardeerde begin deze maand een sjiitische tempel in dezelfde wijk.

Die aanslag werd gepleegd vlak voor het gestaakte vredesoverleg in Genève, dat op 25 februari zal worden hervat. IS zaaide zondag opnieuw dood en verderf, vlak voor de strijdende partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel zullen plaatsnemen.

Akkoord

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak zondag met zijn Jordaanse collega Nasser Judeh in Amman en met zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov. Rusland en de Verenigde Staten zullen zich sterk maken voor een staakt-het-vuren tussen de strijdende groepen in Syrië. Kerry sprak ook de hoop uit dat de Amerikaanse president Barack Obama snel om tafel zal gaan met de Russische president Vladimir Poetin.

Rusland is de belangrijkste militaire bondgenoot van Assad. De coalitie – die ook wordt gesteund door Hezbollah-strijders en Iraanse troepen – won de laatste weken steeds meer terrein in Syrië. Volgens de Verenigde Naties waren de Russische luchtaanvallen de reden waarom het vredesoverleg begin februari werd gestaakt.

‘Terroristen’

Assad zei in aanloop naar een nieuwe poging van de onderhandelingen dat hij openstaat voor de vredesbesprekingen, mits ‘de terroristen’, waarmee hij de rebellen aanduidde, hun posities niet zouden versterken tijdens het overleg.

De Syrische president zei in een interview met de Spaanse krant El País dat hij herinnerd wil worden als de man die Syrië redde. ‘Ik ben degene die het land moet zien te redden, dat is mijn baan, dat is mijn opdracht,’ benadrukte hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.