buitenland

Johnson steunt Brexit: wat betekent dat voor David Cameron?

Door Elif Isitman - 22 februari 2016

De burgemeester van Londen Boris Johnson steunt een Brexit – een Brits vertrek uit de Europese Unie. ‘Het is de enige manier om de veranderingen te krijgen die we willen’.

Dat schrijft de Londense burgemeester (51) maandag in een column in de Britse krant The Telegraph.

Meerderheid

‘Ik wil niet tegen David Cameron ingaan, maar het EU-project loopt gevaar om de democratische controle te verliezen,’ zei Johnson tijdens zijn verklaring. Johnson, die sinds 2008 burgemeester is van Londen, wordt als grote kanshebber gezien om David Cameron op te volgen als premier van Groot-Brittannië.

De populaire Johnson zal dan ook, in tegenstelling tot de Britse premier David Cameron en de meerderheid van de Britse regering, campagne gaan voeren om een ‘nee’-meerderheid af te dwingen tijdens het Britse referendum. De regering voert campagne voor een ‘ja’-stem, en dus tegen een Brexit.

Hoe Johnson gaat bijdragen aan de campagne is nog niet duidelijk, aangezien hij zelf weigert om ‘te debatteren tegen leden van zijn eigen partij’. Johnson is, net als Cameron, lid van de Conservatieve Partij.

Stijging

De Britten mogen op 23 juni al naar de stembus om zich uit te spreken over het lidmaatschap van de EU. Daarmee is het referendum bijna een jaar vervroegd: het zou eerst in mei 2017 gehouden worden.

De steun van Johnson voor een Brexit is geen goed nieuws voor Cameron: hij wist afgelopen vrijdag opnieuw een deal met de EU af te dwingen. De premier hoopt dat hiermee de Britten ervoor kiezen in de EU te blijven, maar krijgt al maanden veel kritiek van zijn (eurosceptische) tegenstanders. Zo zou de deal onder meer niet sterk genoeg zijn.

Analisten verwachten dat de steun van Johnson voor een Brexit de kans vergroot dat de meerderheid een ‘nee’-stem zal uitbrengen. Onmiddellijk nadat hij zijn steun aankondigde, steeg de steun voor een Brexit van 29 naar 33 procent in de peilingen.

Wie steunen de deal van David Cameron? Cameron kan op steun rekenen van het grootste gedeelte van de ministers. Ook onder meer het financiële district van Londen, het grootste gedeelte van Labour, verschillende handelsverenigingen, en de Schotse nationalistische partij (SNP) willen Groot-Brittannië in de EU houden.

Het kan Boris Johnson niet deren. ‘Wij worden neergezet als gestoorde gekken, en nog veel erger. Het maakt mij niet uit, want ik vind toevallig zelf dat ik gelijk heb,’ aldus de burgemeester.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.