buitenland

Juncker: migratieplan Turkije moet eindelijk in gang worden gezet

Door Thomas Borst - 03 februari 2016

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker denkt dat de Europese Unie snel geld kan overmaken naar Turkije. Daarmee kan het actieplan tegen migratie naar Europa eindelijk in gang worden gezet.

Italië verzette zich hevig tegen het akkoord met de Turken, maar volgens Juncker stellen de Italianen inmiddels ook geld beschikbaar.

‘We hebben afspraken met Turkije en die moeten we respecteren. Turkije heeft ongeveer 3 miljoen vluchtelingen en dus moet de 3 miljard euro snel worden toegekend,’ zei Juncker in Straatsburg. De EU betaalt 1 miljard euro en de overige 2 miljard moet door de lidstaten worden betaald.

Italië toonde – als enige lidstaat – bezwaar tegen die financiële constructie. De Italiaanse minister Pier Carlo Padoan van Financiën zei in januari dat de EU het volledige bedrag moest ophoesten. Padoan vond ook dat er niet genoeg bekend was over hoe Turkije het geld wil besteden.

Verandering

Juncker constateert dat de Italiaanse houding inmiddels is veranderd en dat de regering het geld beschikbaar heeft gesteld. ‘Ik verwelkom het feit dat Italië zijn deel aan het Turkse fonds zal leveren.’ De voorzitter was eerder woedend over de Italiaanse bezwaren tegen de deal.

In ruil voor de zak met geld belooft Turkije om meer asielzoekers op te vangen en de buitengrenzen beter te bewaken, zodat de instroom naar Europa afneemt. Ook mogen de Turken visavrij reizen door Europa.

Jordanië

Juncker vindt dat niet alleen Turkije moet worden ondersteund door de EU, maar ook Jordanië en Libanon. ‘Die landen hebben de hoogste dichtheid van vluchtelingen ter wereld,’ benadrukt Juncker. De Jordaanse koning Abdullah vroeg dinsdag om meer ondersteuning bij de opvang van Syriërs.

Koning Abdullah zei tegen BBC dat zijn land ‘het kookpunt’ bereikt. Jordanië kan de instroom van de honderdduizenden asielzoekers niet langer aan. ‘Vroeg of laat zal de dam breken,’ waarschuwt hij. De koning denkt dat het een kwestie van tijd is voor de Jordaanse inwoners zich tegen de vluchtelingen zullen keren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.