buitenland

Juncker verdedigt Merkel: ‘Geschiedenis zal haar gelijk geven’

Door Thomas Borst - 17 februari 2016

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker blijft de Duitse bondskanselier Angela Merkel steunen, ondanks de groeiende weerstand in binnen- en buitenland tegen haar migratiebeleid. Juncker verwerpt de kritiek op Merkel en constateert dat haar aapak begint te werken.

‘De geschiedenis zal haar gelijk geven,’ verzekert Juncker in gesprek met de Duitse krant Bild. De bewindsman weet zeker dat Merkel de critici de mond zal snoeren. Daarbij verwijst hij naar overeenkomsten tussen Merkel en ‘het vooruitziende beleid’ van Helmut Kohl – een voormalig bondskanselier wiens aanpak ook lang werd betwist.

Juncker zegt dat Merkels aanpak van de huidige migratiecrisis de eerste successen al heeft opgeleverd. Hij constateert dat er minder asielzoekers naar West-Europa trekken ‘dankzij belangrijke beslissingen van de Turkse regering’.

Registratie

Merkel bezocht vorige week maandag Turkije om daar met de Turkse premier Ahmet Davutoglu te praten over het grote aantal vluchtelingen dat voor de gesloten Turks-Syrische grens wacht. Eerder sloot de Europese Unie een migratiepact met Turkije. In ruil voor 3 miljard euro beloofden de Turken de Europese buitengrens beter te bewaken en meer asielzoekers op te vangen.

Volgens Juncker worden die beloftes inmiddels nagekomen door de Turken. Ook in Griekenland begint de registratie van asielzoekers op gang te komen. De bewindsman zegt dat 90 procent van de migranten wordt geïdentificeerd door middel van vingerafdrukken, terwijl dat in september bij slechts 8 procent van de migranten gebeurde. De EU gaf de Grieken vorige week drie maanden de tijd om de grenzen beter te bewaken, anders worden ze uit de Schengenzone verwijderd.

Oost-Europees verzet

Terwijl Juncker erg te spreken is over Merkel, groeit het Oost-Europese verzet tegen haar migratiebeleid. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen willen de Macedonische grens hermetisch afsluiten om de instroom naar West-Europa in te dammen. De Visegrand-landen (V4) willen de grenzen van Macedonië en Bulgarije verder versterken, een zogeheten ‘tweede verdedigingslinie‘.

Duitsland maakt zich sterk voor een Europese oplossing en Merkel heeft achter de schermen de druk hebben opgevoerd op de Bulgaarse premier Boyke Borisson om geen akkoord te sluiten met de Oost-Europese landen. Ook Juncker ziet niks in de plannen van V4. ‘Het is juridisch niet mogelijk en politiek onaanvaardbaar.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.