buitenland

Kerry: voorlopig akkoord staakt-het-vuren Syrië

Door Servaas van der Laan - 21 februari 2016

De strijdende partijen in Syrië zijn bereid een staakt-het-vuren aan te gaan. Daarover is zondag een ‘voorlopig akkoord’ bereikt.

Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag, meldt persbureau AP.

Rusland en Amerika

Kerry sprak zondag met zijn Jordaanse collega Nasser Judeh in Amman en met zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov. Zowel Rusland als de Verenigde Staten zal zich bij verschillende strijdende groepen hardmaken voor het akkoord, zei Kerry.

Kerry zei te hopen dat de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin snel om de tafel zullen gaan waarna de wapenstilstand van kracht zal gaan. Onder welke voorwaarden de wapenstilstand precies zal worden aangegaan, is nog niet duidelijk. Op 25 februari zullen de vredesonderhandelingen in Genève worden hervat.

Assad

De Syrische president Bashar al-Assad zei zaterdag dat hij bereid is een staakt-het-vuren aan te gaan op voorwaarde dat ‘terroristen’ er misbruik van zullen maken en dat landen die strijdende groepen steunen hiermee stoppen. Eerder liet ook de Syrische oppositie weten bereid te zijn een wapenstilstand te sluiten.

De berichten over een mogelijke wapenstilstand komen op een dag dat in de Syrische stad Homs zeker 46 doden vielen bij bomaanslagen. In het centraal gelegen district Zahra ontploften meerdere autobommen tegelijk. Mogelijk zit de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) achter de bomaanslag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.