buitenland

Koerdische Vrijheidsvalken eisen aanslag Ankara op

Door Elif Isitman - 19 februari 2016

De Koerdische militante beweging de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag in Ankara deze week. De bomaanslag was een vergelding voor de politiek die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bedrijft.

Dat liet de TAK weten in een verklaring, waarin de aanslag wordt geclaimd.

YPG

De TAK is voortgekomen uit de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die zowel in Turkije als Europa en Amerika als terreurbeweging bekend staat. De TAK geeft aan verder te gaan met het plegen van aanslagen, als wraak voor het ‘manipuleren door Erdogan van de internationale machten tegen het Koerdische volk’.

De TAK weerlegt hiermee de eerdere beschuldiging van Erdogan, die verklaarde dat de Koerdische YPG-militie verantwoordelijk was voor de aanslag. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu was de dader een jonge YPG-strijder uit het noorden van Syrië.

Vaag

De medeoprichter van de PKK, Cemil Bayik, zinspeelde er donderdag op dat de aanslag in de hoofdstad ‘een vergelding voor het bloedbad in Koerdistan zou kunnen zijn’. De PKK bleef vaag over de mogelijke betrokkenheid, maar de YPG bleef volhardend in het ontkennen van de beschuldigingen.

De  ontkenningen van de YPG worden nu wordt nu bevestigd door de verklaring van de TAK. Volgens de YPG was de beschuldiging van Erdogan een voorwendsel van Turkije voor een invasie in het noorden van Syrië. De groep wordt nu al een aantal dagen hevig aangevallen door Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.