#American Dreamers

Komt blaffende Hillary Clinton in de knel in Nevada?

Door Tom Reijner - 17 februari 2016

Waar Donald Trump in de peilingen steeds meer afstand neemt van zijn rivalen, ziet het ernaar uit dat de strijd in Nevada in het Democratische kamp er een stuk spannender op wordt. In de polls is sprake van een nek-aan-nekrace tussen Bernie Sanders en Hillary Clinton.

In Nevada woont een grote groep latino-kiezers. Die zijn traditiegetrouw aanhangers van Clinton, dus ging zij er vanuit de winst al op zak te hebben.

Voluit campagne

Maar Sanders maakt een flinke opmars in de peilingen. In een poll van de Amerikaanse tv-zender CNN staat Clinton op 48 procent, haar enige opponent op 47.

Mocht Sanders winnen, dan betekent dat hij haar ook kan bedreigen in andere staten met veel minderheden. Anderzijds kan Clinton in Nevada door winst ook bewijzen dat de latino’s en Afro-Amerikanen aan haar kant staan: een fikse opsteker op weg naar de Democratische kandidatuur.

Maar de oud-minister van Buitenlandse Zaken maakt zich duidelijk zorgen. Ze sloeg maandag een campagnebijeenkomst in Florida over, zodat ze voluit campagne kan voeren in Nevada. Florida gaat pas naar de stembus op 15 maart.

Uit de kast

Clinton haalt inmiddels alles uit de kast. Maandag haalde ze stevig uit naar de Republikeinse partij, en gebruikte daarbij niet alleen maar woorden. ‘De Republikeinen durven zonder blikken of blozen te beweren dat de recessie werd veroorzaakt omdat Wall Street te veel aan banden werd gelegd,’ zei Clinton, waarop ze begon te blaffen. Volgens Clinton liegen Republikeinen regelmatig.

Ze haalde een herinnering op over een reclameboodschap op de radio ten tijde van de politieke loopbaan van echtgenoot Bill. ‘De stem op de radio zei: “Zou het niet geweldig zijn dat we onmiddellijk zouden weten of iets waar of niet waar is wanneer een politicus iets vertelt? Welnu, wij hebben een getrainde hond die blaft als het niet waar is.” De hond was aan het blaffen op de achtergrond en mensen die de reclamespot gehoord hadden, blaften voor de grap dagenlang naar elkaar,’ aldus Clinton in een vrij onnavolgbaar betoog.

‘Ik zou willen uitzoeken hoe we dat kunnen doen bij de  Republikeinen, wanneer zij iets onzinnigs zeggen.

Donald Trump kon de ‘grap’ in elk geval niet waarderen: ze is zelf een grap, zei de Republikeinse kandidaat over haar actie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.