buitenland

Komt er een grondoorlog tegen IS in Syrië? Ook Emiraten doen mee

Door Emile Kossen - 07 februari 2016

Het plan om een coalitie van grondtroepen naar Syrië te sturen om Islamitische Staat (IS) te verslaan neemt steeds duidelijkere vormen aan. Na de aankondiging van Saudi-Arabië en de geruchten rondom Turkije, laten ook de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weten bereid te zijn om eigen soldaten op de terroristen af te sturen.

Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE Anwar Gargash zondag op een persconferentie in de hoofdstad Abu Dhabi. ‘Het is frustrerend dat de strijd tegen IS zo langzaam verloopt. Grondtroepen zijn nodig om een succesvolle campagne te voeren.’

Gargash wilde niet zeggen hoeveel soldaten het land kan inzetten, maar gaf toe dat het niet om vele duizenden zal gaan. Ook is het voor het land ‘een absolute voorwaarde dat Amerika de leiding neemt’.

Coalitie

Donderdag maakte Saudi-Arabië bekend voorstander te zijn van een grondtroepencoalitie in Syrië. Dat zou in coördinatie moeten gaan met de Turken. Naast het verslaan van IS hebben de drie landen een ander gezamenlijk doel: het afzetten van Bashar al-Assad. Het regime van Assad heeft de afgelopen tijd juist veel terrein gewonnen, mede door de militaire steun van Rusland.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken reageerde zaterdag fel op de plannen voor een internationale troepenmacht. ‘Elke grondoperatie in Syrië, zonder de toestemming van de regering, wordt gezien als een vorm van agressie. We sturen ze allemaal in houten doodkisten huiswaarts.’

Sterke legers

Saudi-Arabië en de Verenigde Emiraten zijn de twee rijkste landen in de Arabische wereld en hebben twee sterke legers. Beide landen zijn overwegend soennitisch en spelen ook al een grote rol in het conflict in Jemen, waar de regering vecht tegen sjiitische Houthi-rebellen.

De Amerikanen hebben aangekondigd de plannen van Saudi-Arabië en de VAE te verwelkomen. Volgende week komen de landen die onderdeel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS – waaronder ook Nederland –  samen in Brussel. Daar zullen de plannen van een grondoperatie verder worden besproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.