#American Dreamers

Krappe overwinning Clinton in Iowa is niet echt een overwinning

Door Emile Kossen - 02 februari 2016

Nog nooit was het verschil tussen twee Democratische presidentskandidaten in Iowa zo klein, maar na het tellen van vrijwel alle stemmen blijkt Hillary Clinton de winnaar. Toch is het niet de uitslag waar de campagne van Clinton op had gehoopt.

Clinton en Sanders ontvingen allebei iets minder dan 50 procent van de stemmen, maar een verschil van 0,4 procent betekent dat Clinton één gedelegeerde meer zal krijgen dan haar concurrent. De campagne van Clinton claimde de overwinning uiteindelijk, na een telling die meer dan zeven uur duurde.

Stemmen tellen is niet altijd gemakkelijk bij een caucus, een ledenbijeenkomst waar mensen hun stem publiekelijk bekendmaken. Op sommige locaties waren niet alle kiezers te vinden toen de stemmen werden geteld. Het verschil in stemmen was in vijf gevallen zo klein, dat een muntje werd opgegooid om te bepalen wie had gewonnen.

‘Revolutie’ van jongeren

De twee kandidaten liggen in Iowa veel dichter bij elkaar dan verwacht, een tegenvaller voor de absolute favoriet Clinton. Sanders, een politieke outsider, omarmde de uitslag juist als een overwinning. ‘Iowa is vandaag een politieke revolutie gestart,’ zei hij maandagnacht.

De 74-jarige Sanders, die socialistische idealen propageert, ontving veel steun van jonge kiezers. Acht van de tien kiezers onder de 30 jaar stemde op hem, en ook bijna 60 procent van de Democraten tussen 30 en 44 koos voor Sanders.  Bij oudere inwoners van Iowa was Clinton veel populairder. 70 procent van kiezers boven de 65 jaar stemde op de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

Niet verloren

Toch zal Clinton blij zijn dat ze niet heeft verloren van Sanders. Naar verwachting zal Sanders namelijk wel winnen in New Hampshire, waar volgende week dinsdag wordt gestemd. Dat komt deels omdat Sanders uit de naburige staat Vermont komt.

In de staten die daarna volgen, onder meer South Carolina en Nevada, kan Clinton juist weer op een vriendelijker electoraat rekenen. Er wonen daar onder meer veel Afro-Amerikanen en latinos, die Clinton steevast steunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.