buitenland

Landen beloven ‘recordbedrag’ van 9 miljard voor Syrië

Door Elif Isitman - 04 februari 2016

Op een donateursconferentie voor Syrië in Londen is donderdag een recordbedrag voor oorlogsslachtoffers opgehaald. De deelnemende landen hebben bij elkaar rond de 9 miljard euro toegezegd voor hulp aan vluchtelingen in de komende jaren.

De Britse premier David Cameron verklaarde dat de landen Turkije, Jordanië en Libanon, die een groot deel van de vluchtelingen moeten huisvesten, hebben ingestemd met onderwijs voor alle vluchtelingenkinderen, meldt BBC.

Tevreden

Voor dit jaar alleen is er ruim 6 miljard dollar aan hulp toegezegd. Dat is minder dan de 9 miljard dollar waar de VN en buurlanden van Syrië om hebben gevraagd. Toch toonde VN-chef Ban Ki-moon zich tevreden over de uitkomst van de conferentie.

‘Nog nooit heeft de wereldgemeenschap in één dag tijd zo veel geld voor een bepaalde crisis toegezegd,’ aldus Ban Ki-moon. Op de donateursconferentie waren zo’n 60 landen en veel regeringsleiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, aanwezig.

Steun

Buurlanden van Syrië luidden opnieuw de noodklok. De vredesgesprekken in Genève verlopen moeizaam en werden donderdag opnieuw uitgesteld. Ook wordt er in het Syrische Aleppo flink gevochten. Het Syrische regeringsleger, met de steun van Rusland, begint steeds meer kracht te winnen rondom Aleppo.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verklaarde dat er, als resultaat van dit offensief, ongeveer 70.000 Syriërs op weg zijn naar zijn land. De Turken steunen de Syrische rebellen, die geraakt worden door het offensief van het Syrische leger en de Russen.

Woensdag kwamen ook de landen van de EU na lang discussiëren tot een akkoord over de financiële constructie van het Europees migratiefonds voor Turkije van 3 miljard euro. De Europese Commissie heeft de eigen bijdrage verdubbeld tot 1 miljard euro, de rest wordt betaald door lidstaten. Nederland draagt van het totale bedrag 93,3 miljoen euro bij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.