buitenland

Merkel in Turkije: voert zij de druk flink op?

Door Tom Reijner - 08 februari 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat maandag een nieuwe poging doen om de druk op Turkije op te voeren vanwege de aanpak van de migratiecrisis. In Ankara voert ze gesprekken met de politieke leiders van het land.

In de ochtend heeft ze eerst overleg met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, en in de middag staat een gesprek onder vier ogen met president Recep Tayyip Erdogan op de agenda.

Over zee

Het belangrijkste vraagstuk tijdens deze reis: hoe denken de Turken de migratiestroom naar Europa aan banden te leggen, en welke hulp ze daarbij nodig denken te hebben?

Merkel wil vooral toezeggingen over strengere grenscontroles. ‘We verwachten dat Turkije actie onderneemt tegen illegale migratie’ over de Egeïsche Zee naar Griekse eilanden als Kos en Lesbos, zei Merkels woordvoerder Peter Altmaier. ‘In ruil daarvoor moeten we de Turken helpen de toestand rond de vluchtelingen beter te controleren.’ Maar inmiddels rijzen er nieuwe problemen.

Vluchtelingen

De laatste dagen staan bij de Turks-Syrische grens tienduizenden Syrische vluchtelingen te wachten om te worden toegelaten. De meesten zijn hun huis ontvlucht in de provincie Aleppo, waar een Syrisch-Russisch offensief de stellingen van de rebellen probeert te doorbreken.

De Turkse autoriteiten hebben besloten om deze mensen te helpen in Syrië zelf, maar weigeren de grens te openen. ‘We zitten aan onze limiet,’ zei vicepremier Numan Kurtulmus tegenover CNN Turk. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt zijn land ‘bedreigd’, maar als het nodig is, zo zei hij, moeten we en willen we ‘onze broeders’ binnenlaten. Turkije heeft al meer dan 2 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgevangen.

Afspraken

In november maakten de Europese Unie en Turkije afspraken over de aanpak van de migratiecrisis. Ankara zegde toe om onder meer de grenzen beter te bewaken en mensensmokkelaars aan te pakken.

Brussel beloofde daarop 3 miljard euro over te maken voor de opvang van de miljoenen vluchtelingen in het land en het proces voor visumvrij reizen van Turkse burgers naar de EU wordt versneld. Ook de gesprekken over toetreding van Turkije tot de Unie zijn hervat. Maar de EU vindt dat Ankara tot dusver te weinig doet.

Het aantal migranten dat naar Europa komt, is nog altijd niet afgenomen, ook nu het winter is. Straks als de weersomstandigheden beter worden en het voorjaar aanbreekt, zullen ook de bootjes weer in rap tempo toenemen, is de verwachting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.