buitenland

Merkel ‘schafft das’ nog altijd: 6 uitspraken uit interview

Door Tom Reijner - 29 februari 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel schoof zondagavond onverwacht aan in de talkshow van Anne Will op de Duitse tv. Dat is hetzelfde programma waar ze eerder de veelbesproken uitspraak ‘Wir schaffen das’ deed.

Na alle kritiek op haar omstreden migrantenbeleid, en de oplopende spanningen in de regeringscoalitie, zegt ze koers te houden, en bij de uitspraak te blijven.

Merkel kreeg een uur om haar politiek te verdedigen, en greep die 60 minuten met beide handen aan. Wat zei ze zoal over Griekenland, grenshekken, Duitsland en de EU? Zes uitspraken uit het vraaggesprek:

* Van een koerswijziging zal in elk geval geen sprake zijn, gaf Merkel te kennen. Ze wil dat de rest van Europa zijn uiterste best doet om samen oplossingen te verzinnen voor de crisis. ‘Het is mijn verdomde plicht dat Europa een gezamenlijke weg vindt,’ aldus Merkel. ‘We hebben geen plan B. Het is onzin om aan twee plannen tegelijk te werken.’ Ook nu wilde ze geen bovengrens geven voor het aantal migranten en ‘vluchtelingen’ die naar Duitsland komen, omdat zij ‘in nood verkeren’.

* Ik kan mijn tegenstanders overtuigen van mijn beleid, denkt de kanselier. Overtuigd zijn haar critici volgens haar nu nog niet, ‘maar ik denk dat ik dat kan doen zodra het probleem is opgelost. We doen het denk ik beter dan dat sommige mensen denken, maar we hebben nog een lange weg te gaan’.

* ‘Dit gaat ook om het aanzien van Duitsland in de wereld. Het is een belangrijke fase in onze geschiedenis.’ Merkel signaleert dat er ‘polarisatie‘ is ontstaan in Duitsland als gevolg van de migratiestroom. De autoriteiten registreerden vorig jaar meer dan een miljoen migranten, en zeker na de massa-aanrandingen in Keulen is het debat verder op scherp komen te staan.

* Vluchtelingen die naar Duitsland komen, moeten zich houden aan de wet. ‘Die regels moeten vanaf het begin duidelijk zijn. Integratie is geen vrijwillige aangelegenheid,’ waarmee ze verwees naar de gebeurtenissen in de Keulse Nieuwjaarsnacht.

* Merkel zegde extra steun voor Griekenland. ‘We kunnen dat land nu toch niet in zijn lot overlaten. We hebben de Grieken niet in de eurozone gehouden, om hen nu te laten vallen.’

* Landen die op eigen houtje actie ondernemen, zoals Oostenrijk en bijvoorbeeld Macedonië? Onbestaanbaar volgens Merkel: ‘Dat is precies waar ik bang voor ben. Wanneer één land grenzen stelt, lijdt het andere. Dat is niet mijn Europa.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.