buitenland

Migratiecrisis: NAVO neemt Turkse oproep voor hulp ‘heel serieus’

Door Elif Isitman - 09 februari 2016

De NAVO neemt het verzoek van Turkije en Duitsland om hulp bij de migratiecrisis ‘heel serieus’. Deze week komen ministers van Defensie van het bondgenootschap bij elkaar om te inventariseren wat er gedaan kan worden.

Dat zei de NAVO-chef Jens Stoltenberg dinsdag. Maandag vroegen de Turkse premier Ahmet Davutoglu en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de NAVO om hulp bij het volgen van de vluchtelingenstroom die Turkije binnenkomt, en vervolgens waarschijnlijk via Griekenland doorreist naar het westelijke gedeelte van de Europese Unie.

Voorwaarden

Minister Jeanine Hennis (VVD) van Defensie uitte zich positief tegenover de oproep. Volgens haar zijn er wel een aantal voorwaarden. Zo moeten NAVO-schepen dicht bij de Turkse kust gaan varen en moeten opgepikte migranten teruggebracht worden naar Turkije. Zij kon nog niet bevestigen of Nederland een bijdrage gaat leveren aan een eventuele NAVO-missie bij Turkije.

Maandag kwamen Davutoglu en Merkel in de Turkse hoofdstad Ankara bijeen om te praten over de migratiecrisis. Door Russische bombardementen op de Syrische stad Aleppo, die de Duitse bondskanselier scherp veroordeelde, is een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gebracht. Momenteel staan duizenden mensen voor de Turkse grens te wachten om naar binnen te mogen.

Oplopen

Turkije is dinsdag begonnen met het ‘gecontroleerd’ toelaten van vluchtelingen. Op dit moment heeft het land 10.000 van de ongeveer 50.000 wachtenden binnengelaten, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dinsdag tijdens een persconferentie in Boedapest. Alleen ernstig gewonden mochten de grens passeren.

Hij waarschuwt dat de huidige toestroom mogelijk kan oplopen tot 1 miljoen als de Russische luchtaanvallen en Syrische offensief op Aleppo aanhouden. Waarschijnlijk is ook dat deze mensen zullen proberen om door te reizen naar de EU.

De Verenigde Naties riep Turkije dinsdag opnieuw op de grens te openen en vroeg andere landen om meer hulp te bieden. Ook de EU, die Turkije 3 miljard heeft beloofd voor verbeterde opvang in het land, zegt dat Turkije de ‘morele en wettelijke plicht’ heeft ze binnen te laten. De vluchtelingen worden momenteel opgevangen in noodkampen aan de Syrische kant van de grens, en krijgen daar voedselpakketten en andere voorzieningen van hulporganisaties. Turkije heeft gedurende de migratiecrisis al meer dan 2 miljoen Syriërs opgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.