buitenland

Migratiecrisis verdeelt EU: hoe reageert Brussel?

Door Thomas Borst - 27 februari 2016

De migratiecrisis zorgt voor een steeds diepere verdeling binnen de Europese Unie. Oostenrijk en de Balkanlanden verzetten zich hevig tegen de Brusselse politiek, tot onvrede van onder meer Duitsland en Griekenland. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad wil bemiddelen tussen de verschillende partijen.

Daarvoor brengt Tusk begin maart een bezoek aan Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Macedonië en Griekenland om de huidige crisissituatie te bespreken, zo heeft de Europese Raad verklaard, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Standpunten

Binnen de migratiecrisis zijn er verschillende standpunten: Brussel wil dat de Europese binnengrenzen open blijven. De instroom van asielzoekers moet bij de buitengrens – Griekenland en Turkije – worden ingedamd. Deze twee landen moeten de asielzoekers controleren en opvangen, na verloop van tijd worden ze over een aantal lidstaten verdeeld.

Oostenrijk gelooft niet in een Europese aanpak en bepleit een nationale oplossing. Zolang Griekenland en Turkije ongecontroleerd asielzoekers door blijven sturen, moet de Balkanroute gesloten worden zodat de migranten niet verder naar West-Europa kunnen afreizen. Oostenrijk wordt hierbij gesteund door de Balkanlanden.

Daarvoor zijn een aantal maatregelen doorgevoerd. Wenen heeft een dagelijks migrantenlimiet ingesteld, Macedonië heeft de grens gesloten en laat nauwelijks nog mensen door en Servië laat dagelijks maximaal vijfhonderd asielzoekers doorreizen.

De Balkanroute wordt zo geblokkeerd voor migranten en omdat de instroom vanuit Turkije en Griekenland blijft aanhouden, dreigen zij te stranden voor de Macedonische grens. Naar schatting zijn 25.000 asielzoekers onderweg naar het afgesloten Macedonië. Het land is geen EU-lid en maakt ook geen onderdeel uit van de Schengenzone en loopt zo tegen minder juridische restricties op bij het afsluiten van de grens.

Conflict

De EU vreest een humanitaire crisis in Griekenland als de duizenden asielzoekers zullen stranden bij de grens. Donderdag zei de Griekse minister Panos Kammenos van Defensie al dat enkele gestrande asielzoekers op straat zouden zwerven.

Griekenland was al woedend op Oostenrijk, omdat de Grieken niet werden uitgenodigd bij het overleg in Wenen over de migratiecrisis. Bij dat overleg waren wel ministers van westelijke Balkanlanden aanwezig.

De Griekse premier Alexis Tsipras haalde zijn ambassadeur al terug uit Oostenrijk en een verzoek van de Oostenrijkse minister Johana Mikl-Leitner om Athene te bezoeken, werd afgewezen door de Griekse autoriteiten. Tusk wil in maart bemiddelen zodat de ruzie tussen de twee lidstaten niet verder escaleert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.