#American Dreamers

Miljoenenbal: zo veel geld haalden de presidentskandidaten op

Door Emile Kossen - 01 februari 2016

De Amerikaanse voorverkiezingen moeten nog beginnen, maar de race om het grote geld is al volop gaande. Terwijl Hillary Clinton, Ted Cruz en Bernie Sanders flinke schatkisten hebben opgebouwd, drogen de geldstromen naar de campagnes van Jeb Bush en Ben Carson snel op.

Alle Amerikaanse presidentskandidaten zijn verplicht om elk kwartaal hun campagnefinanciën openbaar maken, ditmaal voor 1 februari. De cijfers, inzichtelijk gemaakt door de Amerikaanse kiescommissie, leveren een interessant beeld op van de staat van de presidentiële campagnes.

Carson in de problemen

Op het oog heeft oud-neurochirurg Ben Carson het goed voor elkaar, met de meeste inkomsten van alle Republikeinen: 22,6 miljoen dollar in het laatste kwartaal. Dat getal is wat misleidend: na zijn val in de peilingen haalde hij amper meer geld op. De laatste anderhalve maand bleef de teller steken op 3,6 miljoen dollar.

Cruz: op stoom

Tea Party-kopstuk Ted Cruz hengelde het afgelopen kwartaal 20 miljoen dollar aan donaties binnen. De inkomsten van het grootste pro-Cruz Super PAC vielen wel tegen: 2 miljoen dollar. Cruz heeft nog relatief weinig geld uitgegeven: zijn campagnekas is gevuld met 18,7 miljoen dollar.

Trump betaalt het zelf

Donald Trump, koploper bij de Republikeinen en de favoriet om maandag de eerste voorverkiezing in Iowa te winnen, heeft het altijd gezegd: ik kan mijn eigen campagne betalen. Uit de cijfers blijkt dat Trump zijn campagne bijna 11 miljoen dollar leende de afgelopen maanden. Donaties bedroegen 2,8 miljoen. Opvallend is een van zijn uitgaven: meer dan 400.000 dollar aan de productie van zijn bekende ‘Make America Great Again’-petjes.

Bush spendeert

De campagne van Jeb Bush kampt met grote problemen, en ook de geldstroom blijkt grotendeels opgedroogd. Het Bush-Super PAC ontving weliswaar 15 miljoen dollar aan donaties in het tweede deel van het jaar, in de eerste zes maanden van 2015 was dat nog 100 miljoen.

Bovendien gaf de Super PAC onwaarschijnlijk veel geld uit: 54,3 miljoen dollar, tot 1 januari. Vorige maand kwam daar zeker nog zo’n 20 miljoen dollar bij aan advertentie-uitgaven. In de peilingen heeft het weinig effect gesorteerd.

Verschillend

Bij de Democraten draait de verkiezingsrace om twee kandidaten: Hillary Clinton en Bernie Sanders, die beiden grote sommen geld binnenkregen. Het grote verschil is dat Clinton en haar Super PAC donaties ontvingen van miljardairs als George Soros, terwijl Sanders – die het zonder PAC doet – vooral kleine bedragen binnenhengelde. De Clinton-campagne haalde ruim 38 miljoen dollar op, Sanders 33,6.

Overzicht: Dit kregen en spendeerden de presidentiële kandidaten in het laatste kwartaal (tot 01-01-2016)

Kandidaten Inkomsten (in miljoenen dollars) Uitgaven
Republikeinen
Ben Carson 22,6 27,3

Ted Cruz

20,5 15,5
Marco Rubio 14,1

14,7

Donald Trump 13,6

6,9

Jeb Bush 7,1 9,8
John Kasich 3,2 3,3
Chris Christie 3 3,1
Carly Fiorina 2,9 3,9
Rand Paul 2,0 2,9
Mike Huckabee 0,7

1,3

Democraten
Hillary Clinton 38,1 33,1
Bernie Sanders 33,6 32,4
Martin O’Malley 1,5 2,1

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.