buitenland

Mist rond zelfmoordaanslag Ankara: was het toch geen Syriër?

Door Tom Reijner - 23 februari 2016

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wist het heel zeker: een strijder van de Syrisch Koerdische milities is verantwoordelijk voor de bloedige zelfmoordaanslag in Ankara vorige week. Maar een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris geeft een andere lezing.

Niet een Syrische Koerd zou zich hebben opgeblazen, maar een Koerdische Turk van 26 jaar, zou blijken uit dna-onderzoek, schrijft bijvoorbeeld BBC News.

Zoon

De dader zou zijn geïdentificeerd als Abdulbaki Somer, schrijft het Turkse staatspersbureau Anadolu op basis van bronnen bij justitie. Dat gebeurde aan de hand van dna-materiaal van diens vader. Hij zegt dat zijn zoon, die zich op zestienjarige leeftijd aansloot bij de PKK, achter de aanslag zit.

De nieuwe informatie maakt voor de Turkse regering allemaal niets uit. Davutoglu herhaalde dinsdag in een toespraak tot partijgenoten van de regerende AK-partij dat ‘het duidelijk is dat de Volksbeschermingseenheden (YPG) en de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) samen de aanslag met de autobom hebben gepleegd’. Bij de aanslag in het centrum van de Turkse hoofdstad vielen 29 doden, onder wie zeker twintig militairen.

Terroristen

Dat de dader vermoedelijk van Turkse afkomst is, verandert daar volgens hem niets aan. Ankara ziet de YPG als verlengstuk van de PKK. Met beide bewegingen is de Turkse regering in een oorlog verwikkeld.

De afgelopen worden ook de Syrische Koerden bestookt met Turks vuur. Vrijdag werd de aanslag nog opgeëist door de ‘Koerdische Vrijheidsvalken’, die voortkomt uit de PKK. Maar volgens Turkije is die claim onzin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.