buitenland

NAVO-missie Egeïsche Zee ‘gaat geen bootjes terugduwen’

Door Tom Reijner - 11 februari 2016

De NAVO heeft besloten om marineschepen in te zetten in de strijd tegen mensensmokkelaar tussen Turkije en Griekenland. De ministers van Defensie hebben daar donderdag hun fiat aangegeven.

‘Het bestrijden van mensensmokkel is de beste manier om concrete resultaten te boeken op humanitair vlak,’ zegt de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter.

Hoe en wat precies moet de komende tijd nog duidelijk worden. Militaire planners gaan bestuderen wat de mogelijkheden zijn. Zij komen op korte termijn met een advies over de uit te voeren missie.

Kustwacht

Duidelijk is wel dat de missie is gericht tegen mensensmokkelaars, die de vele migranten vaak voor veel geld in gammele bootjes overzetten. Het plan is dat de NAVO-schepen informatie verzamelen en die dan overhandigen aan de Turkse en Griekse kustwacht.

Dat gebeurt allemaal in samenwerking met Frontex – een agentschap van de Europese Unie (EU) dat de gezamenlijke Europese buitengrens moet bewaken. Deze samenwerking is ‘cruciaal’ voor Nederland. We zijn in elk geval bereid ons steentje bij te dragen, zei premier Mark Rutte (VVD).

Mensensmokkel

In de Middellandse Zee varen al drie fregatten en een tanker onder NAVO-bevel voor een antiterrorismeoperatie. Die gaan nu ook taken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee. Maar meer vaartuigen en mankracht zijn noodzakelijk.

De Duitse defensieminister Ursula von der Leyen zegt dat de missie zo snel mogelijk van start moet gaan.

Dat is ook wat NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg voor ogen heeft. De vaartuigen die er nu al zijn, gaan ‘zonder uitstel’ ook surveillancetaken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee, aldus de Noor.

Maar, zegt hij: het is niet de bedoeling dat de boten van migranten worden teruggeduwd. Het gaat puur om de ‘aanpak van mensensmokkel’. ‘Het is belangrijk om snel te handelen, iedereen moet een bijdrage leveren aan een oplossing voor de migratiecrisis,’ zegt hij volgens BBC News.

Het voorstel tot de missie was afkomstig van Griekenland, Duitsland en Turkije. Vanuit het laatstgenoemde land vertrekken de meeste bootjes naar de Griekse kust. Ankara heeft toegezegd meer te doen tegen mensensmokkelaars en de migrantenstroom, maar tot dusver vindt de EU dat de Turken in gebreke blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.