buitenland

Netanyahu laakt Frans vredesplan: ‘Het is gedoemd om te falen’

Door Elif Isitman - 16 februari 2016

Frankrijk wil een vredesconferentie opzetten voor Israël en Palestina. Het congres moet in de zomer in Parijs worden gehouden, en als dat niet tot succes leidt, dreigen de Fransen ‘Palestina’ te erkennen. Een ‘verrassend’ initiatief, vindt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu was dinsdag in Berlijn om te praten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de situatie in het Midden-Oosten, meldt onder meer The Times of Israel.

Steungroep

In 2014 stelde Frankrijk een ultimatum: zouden Israël en de Palestijnen er niet binnen twee jaar in slagen om een vredesakkoord te sluiten, dan volgt Franse erkenning van ‘Palestina’. Die deadline nadert rap.

De Franse ambassadeur in Israël Patrick Maisonnave presenteerde het plan voor een vredesconferentie dinsdagochtend. De conferentie moet in de zomer in Parijs worden gehouden. Voorafgaand aan de bijeenkomst wordt een ‘internationale steungroep’ opgericht, waar zowel Israël als de Palestijnen geen deel van mogen uitmaken.

Dictatuur

Een curieus plan, vindt Netanyahu. De Israëlische premier heeft een aantal kritiekpunten. Hij noemt het vreemd dat de Fransen a priori al zeggen een Palestijnse staat te erkennen op het moment dat een vredesconferentie geen succes boekt, en zonder te weten of een dergelijke staat niet de ‘zoveelste dictatuur in de regio’ wordt.

Ook vraagt hij zich af of Frankrijk heeft nagedacht over of de Palestijnen er daadwerkelijk op uit zijn om het conflict tot een einde te brengen en de Joodse staat als zodanig te erkennen. Tot slot wil hij van Frankrijk weten hoe het land denkt te voorkomen dat terreurbewegingen als Hamas of Islamitische Staat (IS) gebieden binnenkomen, wanneer Israël zich uit die gebieden zou terug trekken.

‘Deze conferentie is natuurlijk gedoemd om te falen,’ zei Netanyahu. Wanneer de Palestijnen weten dat hun eisen toch wel worden ingewilligd en ze daar geen enkel compromis voor hoeven te sluiten, zullen ze zeker niet hun best doen om tot een akkoord te komen, redeneert de Israëlische premier.

Volgens hem zijn directe onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen de enige manier om tot uiteindelijke vrede te komen. Hij laakt de externe bemoeienis die het Franse plan met zich meebrengt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.