buitenland

Nevada: welke rivaal kan ontketende Donald Trump nog stoppen?

Door Tom Reijner - 23 februari 2016

Nog een week, en dan is het Super Tuesday – de belangrijkste dag van de voorverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie gaat er met de jackpot vandoor? Maar voor het zover is, staat er dinsdag nog een politiek evenement op de agenda.

Een nieuw momentum in de race voor het Amerikaanse presidentschap. De Republikeinse partij houdt voorverkiezingen in Nevada. Dat gebeurt niet door middel van een gang naar de stembus, maar door een zogenoemde caucus. Daarbij gaan (geregistreerde) kiezers in debat om elkaar te overtuigen van de juiste kandidaat.

Niet zo geducht

Gegeven zijn goede positie in de peilingen is de kans levensgroot dat Donald Trump opnieuw als winnaar uit de bus komt. Hij heeft de wind in de zeilen, zeker nadat hij de voorverkiezingen in de staat South Carolina dit weekeinde met overmacht won. Jeb Bush – ooit dé gedoodverfde favoriet van de Republikeinen (en van het establishment) – haakte af.

Een rivaal minder voor Trump: de houterige en weinig overtuigende Bush bleek toch niet zo geducht als gedacht. Welke rivalen blijven over? Wie kunnen de zegetocht van Trump nog stuiten? Ted Cruz en Marco Rubio wellicht, maar waarschijnlijk is voor hen opnieuw een gevecht om de tweede plek weggelegd.

Bijbel

De tweestrijd kreeg maandag een nieuwe dimensie, nadat Cruz zijn communicatiedirecteur Rick Tyler vroeg zijn ontslag in te dienen. Deze hooggeplaatste campagnemedewerker had een filmpje verspreid waarin het net lijkt alsof Rubio de Bijbel in een kwaad daglicht stelt. Volgens The New York Times nam Rubio daar geen genoegen mee: deze Tyler is niet het probleem, maar het karakter van Cruz, aldus Rubio.

Hoe het ook zij, het verhevigde duel tussen de twee is in het voordeel van Trump. Daar staat tegenover dat het nog maar de vraag is hoe hoog de opkomst is. Tot dusver komen er op een caucus niet veel Republikeinse partijleden af. Trump hoopt dat zijn aanhang in grote getale op komt dagen.

Verbale aanval

De steenrijke vastgoedmagnaat veroorzaakte ook gisteren weer de nodige ophef, door een kritische aanwezige bij een campagnebijeenkomst verbaal aan te vallen. Een man die Trumps toespraak onderbrak in Las Vegas kon op een scheldkanonnade rekenen. ‘Ik zou hem wel in zijn gezicht willen slaan,’ zei Trump

Toen de demonstrant lachend werd verwijderd, zei Trump: ‘Zie hem eens lachen. Hij vermaakt zich prima.’ Weet je wat er vroeger met jouw soort mensen gebeurde? vroeg hij zich retorisch af. ‘Die werden op een brancard weggedragen.’ Trump voer tijdens deze bijeenkomst ook uit tegen ‘zieke man’ Cruz. ‘Er is iets mis met die man.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.