buitenland

‘Niet Rusland, maar Amerika bombardeerde Aleppo woensdag’

Door Tom Reijner - 11 februari 2016

Rusland krijgt er internationaal stevig van langs vanwege de bombardementen op de Syrische stad Aleppo, die veel burgers het leven zouden kosten. Maar volgens het Russische leger waren het woensdag juist Amerikaanse jets die er doelen aanvielen.

‘Gisteren vlogen twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het type A-10 het Syrische luchtruim binnen vanuit Turkije. Ze gingen rechtstreeks naar Aleppo en vielen daar hun doelen aan,’ zegt legerwoordvoerder Igor Konasjenkov donderdag volgens Russia Today.

Ziekenhuizen

De Amerikaanse luchtmacht zou in totaal ‘negen faciliteiten’ hebben vernietigd. Volgens Konasjenkov waren er woensdag helemaal geen Russische jets aanwezig in het luchtruim boven Aleppo. ‘Het dichtstbijzijnde doelwit van onze acties lag ruim twintig kilometer verwijderd van de stad zelf.’ Het is de bedoeling van het Syrisch-Russische offensief om de aanvoerlijnen naar Aleppo af te snijden, om uiteindelijk het rebellenbolwerk te omsingelen.

Gisteren beschuldigde het Pentagon de Russen ervan twee belangrijke ziekenhuizen in Aleppo te hebben verwoest, waardoor ‘vijftigduizend Syriërs het moeten doen zonder de noodzakelijke, levensreddende zorg’.

Maar waarom komen de Amerikanen dan niet met meer gegevens, vraagt  Konasjenkov zich af. Geen coördinaten, geen tijdstip waarop de aanval zou hebben plaatsgehad, geen bronnen. ‘Helemaal niets.’

Nieuw overleg

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept Rusland intussen op mee te werken aan ‘een onmiddellijk staakt-het-vuren.’ Volgens Kerry moet Rusland begrijpen dat het zo niet langer door kan gaan.

Tot dusver is het vooral erg stil gebleven uit Washington. President Barack Obama lijkt zich niet goed raad te weten met de situatie, nu de Russen het initiatief hebben in Syrië.

Duizenden inwoners van Aleppo zijn de stad al ontvlucht, op zoek naar een veilig heenkomen. Hun bestemming is veelal de grens met Turkije, waar zij wachten om te worden doorgelaten. Dat gebeurt mondjesmaat. Vandaag staat er (alweer) een bijeenkomst over Syrië op het programma, ditmaal in München, nadat het vorige week in Genève misging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.