buitenland

Obama: ‘Aanval op de islam is een aanval op alle religies’

Door Elif Isitman - 03 februari 2016

De Amerikaanse president Barack Obama haalt woensdag uit naar de ‘anti-moslimretoriek’ van politici als Donald Trump. ‘Iedereen moet begrijpen dat een aanval op één religie een aanval is op al onze religies’.

Dat zei Obama tijdens een bezoek aan een moskee in Catonsville vlakbij Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland, schrijft persbureau Reuters. ‘Als een religieuze groep wordt aangevallen, hebben we de verantwoordelijkheid daar wat van te zeggen’.

Verbod

Vooral de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump liet zich de afgelopen tijd negatief uit over de islam. Zo riep hij op tot een tijdelijk inreisverbod voor moslims, in de nasleep van een terreuraanval in San Bernardino, Californië in december. De aanslagplegers zouden banden hebben onderhouden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Obama trekt bij de bijeenkomst in de moskee een vergelijking tussen moskeeën en andere religieuze gebouwen: ‘Denk aan uw eigen kerk, synagoge en tempel, dan zouden moskeeën u bekend moeten voorkomen’.

Onderscheid

Obama roept Amerikaanse moslims op geen onderscheid te maken tussen geloof en nationale trots: ‘Je bent geen moslim of Amerikaan, maar je bent moslim en Amerikaan,’ zei hij.

Obama vindt dat er meer moslims moeten figureren op tv, zonder dat daar terreurelementen of nationale veiligheid aan wordt gekoppeld. ‘De overweldigende meerderheid van vredelievende moslims’ zal de strijd met het islamitisch extremisme uiteindelijk winnen, aldus de president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.